Diskusia:Metamfetamín

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nepresnosti, resp. chyby. Rozšírenie.[upraviť zdroj]

1) Metamfetamín sa v súčasnosti v medicíne nevyužíva; rozhodne nie v kontexte, ktorý by zasahoval Európu alebo Slovensko. Aj spomínaný (americký) preparát Desoxyn bol z veľkej časti vytlačený inými psychostimulantmi (v USA hlavne Ritalin (metylfenidát hydrochlorid), Adderal (amfetamínhemisulfát) a Dexedrine (dextroamfetamínhemisulfát).

2) Metamfetamín sa vyskytuje (ako droga i liečivo) hlavne vo forme soli -- metamfetamín hydrochloridu. (Pervitin a Desoxyn sú (S)-metamfetamín hydrochlorid); istý význam má i voľná báza („free base“, Ice; Crank), ale len v kontexte ilegálnej drogy, rozšírenej v USA (táto forma metamfetamínu sa fajčí, podobne ako crack, voľná báza kokaínu).

3) Pervitín (ilegálna droga rozšírená v SR) sa vyrába v súčasnosti predovšetkým z pseudoefedrínu (redukciou jodovodíkom v prítomnosti fosforu), ktorý (pseudoefedrín) je dostupný vo voľne predajných liekoch proti nachladeniu (Modafen, Paralen Plus, Nurofen Stopgrip, Disophrol Repetabs a niektoré lieky proti sennej nádche, dostupné na lekársky predpis, ako Clarinase a Cirrus). Výroba z efedrínu je minimálna, pre ťažkú dostupnosť dostatočných množstiev efedrínu. Konečný produkt (pervitín) má však rovnaké vlastnosti (enantiomériu, fyzikálne a chemické vlastnosti), či už vyrobený z efedrínu, alebo pseudoefedrínu.

4) Dr. Morell nebol Hitlerovým psychiatrom, lebo nebol psychiatrom vôbec; bol všeobecným lekárom a venerológom (lekárom pre pohlavne prenosné ochorenia).

5) Desoxyn nepredpisujú psychológovia, lebo psychológovia nie sú lekári a nemôžu teda predpisovať nijaké lieky, podobne ako napríklad pedagógovia; Desoxyn predpisujú (ak vôbec) psychiatri, avšak, ako som už na začiatku uviedol, dnes už minimálne, hlavne pre výraznejšie vedľajšie účinky metamfetamínu v porovnaní s amfetamínom, dextroamfetamínom a hlavne metylfenidátom.

6) Dávka 200 mg pervitínu vysokej čistoty je vysoká a (zne)užívaná toxikomanmi s rozvinutou toleranciou k droge; „príležitostní“ konzumenti (zne)užívajú nižšie jednotlivé dávky, okolo 50 - 100 mg; konzumná jednotka, známa ako „linka“, „čiara“ je okolo 70 - 100 mg pervitínu, najčastejšie predávaná ako malá „obálka“, „skladačka“, poskladaná z voskového papieru; táto dávka býva medzi „príležitostnými“ konzumentmi najčastejšie užívaná šňupaním, zriedkavejšie intravenózne (vnútrožilnou injekciou), prípadne fajčením(inhaláciou výparov zahriatej drogy.

Údaje v článku podľa týchto faktov upravím.--84.163.125.77 02:54, 29. december 2006 (UTC)[odpovedať]