Diskusia:Metrov nad morom

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Treba uviesť referenčný bod, vzhľadom na ktorý sa meria. V škole sme sa učili, že je to hladina Baltického mora, ale keď som hľadal interwiki odkazy, en wiki ma clanok en:Above_mean_sea_level, tak som zapochyboval. Dalej je otazka aj kedy sa meria (napr. keby to bolo aj balticke more, tak ci sa berie priliv alebo odliv...). Pozri aj pl:n.p.m. -- myslim, ze podobna diskusia prebieha aj na ich diskusnej stranke, ale neviem velmi citat po polsky :( Helix84 14:48, 31 Jan 2005 (UTC)

a) Jednak má každá krajina definované, na ktoré more sa nadmorská výška vzťahuje (pekne je to v nemeckej wiki - NDR, SRN, Šv. a Rak. majú vždy inú nadmorskú výšku a trocha inú skratku) a ja sa náhodou pamätám, že u nás odborníci píšu skratku "niečo nad Baltikom" - aj to má nejakú presnú skratku, ale už som ju zabudol akú. b) Na druhej strane existuje nadmorská výška k teoretickému geoidu. Keďže nie som geograf, neviem povedať, či sa "m n.m." týka a) alebo b), asi skôr b), a ani neviem povedať, či sú rozdiely podstatné (podľa článku v nemeckej wiki ale ide len o centimetre)...Toto celé ale patrí do článku nadmorská výška...Bronto 19:19, 31 Jan 2005 (UTC)

Vzťahovanie m n.m. na Balt nie je vždy jednoznačné. Aj v SR sa používali aj iné priradenia, treba vedieť (ak to nie je jednoznačne uvedené - napr. Balt), z ktorého roku asi údaj pochádza a podľa toho zistiť, či sa nejedná o priradenie k inej ,,0" ako k Baltu.