Diskusia:Narodenie Ježiša Krista

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Navrhol by som zlúčiť s Vianoce.


Čo to znamená "po Kr."? To je ako n.l. (nášho letopočtu?) Som z toho zmätený narodil sa 25.12.1 n.l. (alebo Kr?) a nasledujúci rok, to znamená rok 2 (predpokladám n.l.) sa nazýva 1 po Kr.? To znamená, že dnes v roku 2016 n.l. je vlastne 2015 p Kr.?

Je to trošku zmätočné, keďže podľa vašich údajov sa síce narodil v roku jedna, ale bolo to vlastne v roku 0 Kr. (rok 0 sa však v tej dobe nepoužíval, čiže je to v skutočnosti rok 1 pred kr.), kedže až rok 2 sa ráta ako rok 1 po Kr. nie je jednoduchšie použiť n.l. a p.n.l. (náš letopočet a pred naším letopočtom).

Podľa vašho označovania (Kr, a pred Kr.) by sme potom museli ku každému roku (vo wikipédii) pričítať jeden rok, aby sme dostali reálny (skutočný rok).

Takže zhrnniem:

Dnes máme rok 2016, ale v podľa vášho značenia je to 2015 po Krist.

Mám vo vykipédii teda ten rok vždy pričítať aby som dostal reálny rok?

Čo tak použiť to, čo je zvykom v celej slovenskej republike označovať letopočet slovami pred a po našom letopočte (n.l. a p.n.l.)

Už to trochu preháňate s tým náboženstvom. Som myslel že wikipédia je apolitická a nestranná voči náboženstvám. A zjavne akýsi človek sa snaží preonačiť spoločnosť tažkopochopiteľnými a vypočítateľnými zmenami? Nebuďte smiešni ľudia :-)

Kde to ľudstvo speje, čo tak začať používať starý zdravý sedliacky rozum miesto náboženských fanatických nezmyslov. Ak sa napr v anglosaskej literatúre používa pred a po kristovy neznamená to, že by sa to malo aj u nás. A ak áno, potom navrhujem, aby sme prešli k označovaniu, ako sa označovalo ešte za mojej starej mamy a síce roku Pána ... Ak už chcete byť tradicionalisti. Ale takýto matematicko logický rébus? Sa musím smiať nad tvrdohlavosťou a dovolím si tvrdiť až hlúposťou niektorých redaktorov.

No a nakoniec moja otázka a poprosím odpoveď ako pre moju starú mamu: Narodenie Ježiša sa kladie do obdobia od 6 pred Kr. do roku 6,... To znamená že sa narodil v rozmedzí 7 p.n.l. až 5 n.l. (12 rokov) alebo keďže vtedy nepoznali nulu je správne 7 p.n.l. až 6. n.l. (13 rokov) alebo mám rátať pred Kr. ako pred n.l. a Kr ako n.l. samozrejme s nulou (náš letopočet totiž s nulou automaticky ráta), čiže dátum narodenia je v rozmedí 6 p.n.l - 6 n.l.(13 rokov)? Alebo ak ani jedno nieje správne aký je teda predpokladaný rok (rozmedzie rokov) narodenia Ježiša?

PS: pozdravujem bronta, predpokladám, že v tom mal prsty aj on. Aspoň mi to na neho pasuje.