Diskusia:Navrhovanie experimentov

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Norma ČSN ISO 3534-3[upraviť zdroj]

@Vasiľ: Ja som rozmýšľal, ktorú normu tam uviesť, či platnú STN, alebo tú ČSN (ktorá je defacto ešte československá, síce z júna 1993, ale samotné slovenské normy začali vznikať až v septembri 1993, v podstate to potom do roku 2003 bola zároveň aj slovenská norma STN ISO 3534/3, ktorá vznikla podľa výmeru č. 1 z roku 1994 ÚNMS SR o preznačovaní pôvodných ČSN na STN). Logicky má prednosť STN, ale okrem jej názvu sa čitateľ nič viac nedozvie, len že si ju môže kúpiť. Naproti tomu k tej ČSN je prístupný náhľad http://csnonlinefirmy.unmz.cz/html_nahledy/01/28679/28679_nahled.htm kde sa dozvie čitateľ omnoho viac. Takže normu ČSN ISO 3534-3 som uviedol zámerne, lebo je ešte písaná (okrem prvej strany) aj po slovensky so slovenskými termínmi (aj slovenským abecedným zoznamom), ktoré sú v uvedené článku. Citujem z tej normy napr. "Definície znáhodnenie a replikácia boli do ISO 3534/3 prebraté z ISO 3534-1977, zvyšné definície v ISO 3534/3 sú nové.", alebo "

Základné informácie o navrhovaní experimentov

Navrhovanie experimentov je v podstate stratégia vykonávania experimentov, ktorá ráta s okolitými podmienkami sprevádzajúcimi experimenty a stratégia takého usporiadania experimentov, aby poskytli odpovede na vyžadované otázky účinným a jasným spôsobom. Treba uvažovať s existujúcou variabilitou (menlivosťou). Štúdium niektorých faktorov v izolovaných podmienkach, keď sa všetky ďalšie faktory udržiavajú konštantné alebo na akejsi vzorovej úrovni obyčajne nereprezentuje to, čo sa s týmito faktormi robí v reálnom svete, kde sa súčasne mení rad vecí."

Bolo by dobré to zapracovať do článku, preto som to citoval, aby sa to nestratilo, prípadne sa toho niekto jednoducho chytil. Navrhujem samotný názov citovať STN a k relevantnému obsahu citovať túto čiastočne voľne prístupnú normu. Inak je mi to jedno, nech článok zostane aj v terajšej podobe, budúci redaktor si už teraz nájde info aj v tejto diskusií. Daevid (diskusia) 02:54, 6. október 2018 (UTC)[odpovedať]