Diskusia:Norma

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Norma - "v polygrafii: sada údajov o publikácii, ktoré sa udávajú na prvej stránke tlačového hárka pri signatúre". ?? V polygrafii už pracujem takmer 15 rokov, po teoretickej stránke som tiež dobre pripravený (SOU polygrafické je dosť dobrá škola), viem čo je signatúra, viem čo je prvá stránka tlačového hárku - ale o žiadnej "norme" v súvislosti s týmito termínmi som doteraz nepočul. Zaujímalo by ma odkiaľ pochádza tento údaj, či to náhodou nebude niečo čo už dávno neplatí. Peterko 17:09, 17 apríl 2006 (UTC)

Keď je to tam napísané, tak si môžeš byť istý, že to existuje alebo existovalo. V oboch prípadoch to sem patrí. Keby sme mali mazať všetko, čo niekto ešte nikdy nepočul, tak to môžeme zabaliť. Bronto 17:18, 17 apríl 2006 (UTC)

Zase ma tu niekto zle pochopil, ale to tu je asi bežné, už som si zvykol.

Tak aby som bližšie vysvetlil o čo tu ide:

  • Súčasnosť: "Signatúra" sú malé čísla, ktoré sa umiestňujú do chrbta knihárskych hárkov (v hotovej knihe signatúru zväčša nevidno, iba ak je hárok zle pofalcovaný, prípadne ak nasilu od seba oddelíš jednotlivé hárky). Každý hárok má svoje jedinečné číslo - prvý hárok má toto číslo umiestnené 1 cm od spodného okraja hárku, druhý o 0,5 cm vyššie a tak ďalej. Signatúry slúžia na to, aby sa hárky pri knihárskom spracovaní nepomiešali.
  • Minulosť: V minulosti sa signatúra umiestňovala naozaj na prvú stranu hárku (možno vidieť v starších knihách, zhruba zo 70.rokov min. storočia). Teda na prvú stranu hárku dolu pod samotný text knihy sa dávalo číslo hárku + názov knihy, a niekedy ešte na tretiu stranu hárku už len číslo hárku + * . Ale nikde žiadna "norma" ani žiadna "sada údajov o poublikácii". Pod "sadou údajov o publikácii" by som si bol schopný predstaviť "tiráž", ale tá sa umiestňuje niekde na začiatku alebo na konci knihy, spravidla je jej venovaná celá strana - ale so signatúrou alebo prvou stranou hárku nemá nič spoločné.

Toľko v skratke. Preto ma zaujímalo že odkiaľ je ten údaj čerpaný. Nič viac. A ak sa ťa moja poznámka dotkla, tak prepáč - nebolo to jej cieľom. Peterko 17:45, 17 apríl 2006 (UTC)

Ja viem, ty to nechápeš, lebo si nový, ale prosím ťa uvedom si, že naozaj nemám chuť, ani čas rekonštruovať, čo som kedysi písal, keď to nemá nijaký význam a dôvod je len ten, že si nejaké slovo nikdy nepočul. Ten význam existuje a hotovo, či je častý je irelevantné - evidentne si niekto nevymyslí len tak taký špecifický význam. Nechápem, o čom tu treba diskztovať. Okrem toho, toto je len rozlišovacia stránka. Bronto 18:29, 17 apríl 2006 (UTC)

Práveže to má význam: do vyhľadávacieho poľa som zadal "polygrafia", a jediný odkaz čo som dostal bol k tomuto normovému nezmyslu. A teraz si zober že nejaký laik bude hľadať niečo o polygrafii a natrafí na toto, bude to v poriadku? Bavíme sa tu o slovíčkach, preklepoch - ale keď upozorním na zásadnú chybu, to sa nechá tak? A s rečami že som tu nový na mňa nechoď - tu som nový, ale o polygrafii toho viem zjavne viac ako ty. Ty si povieš že tu o nič nejde, ale ja hovorím že o niečo ide, pretože toto je jediná zmienka o polygrafii vo Wikipédii, a hneď blud. Peterko 18:43, 17 apríl 2006 (UTC)

  • Predpokladám, že si to Bronto nevymyslel, ale mohol by uviesť prameň, keďže ho odmieta uviesť, tak vznikajú zbytočné pochybnosti. Otm

Neviem, odkial to pochádza, ale každopádne som teraz vo Veľkom slovníku cudz. slov našiel toto: "norma...6. polygr. skrátený názov publikácie, číslo objednávky alebo priezvisko autora, ktoré sa uvádzajú na prvej stránke tlačového hárka pri signatúre." Nikto mi nenahovorí, že takýto význam môže byť omyl. Bronto 15:50, 18 apríl 2006 (UTC)

  • Nič Ti nejdem nahovárať - som si vedomý že "co je psáno to je dáno" a moje školské vedomosti a praktické skúsenosti (so signatúrami a prvými stranami hárku prichádzam v práci do styku denno-denne) na tom nič nezmenia. Vzdávam to. Už len posledná otázka: z ktorého roku je ten slovník? Peterko 16:38, 18 apríl 2006 (UTC)
    • Veď tak keď je to zastaralý termín, dajte tam zast. a bude… --AtonX 19:58, 18 apríl 2006 (UTC)
    • 2000, ale existuje aj z minulého roka. Ja tam kľudne dám čokoľvek, ale mám taký dojem, že to nie je ani zastarané, iba zriedkavé. Ale ak neviem, aké to je, tak je najlepšie to vôbec nehodnotiť a proste to nechať tak. Bronto 20:06, 18 apríl 2006 (UTC)
      • Ok, nechaj tak. Bude to pre mňa výzva napísať o polygrafii obsiahlejší článok. Ale nateraz si naň netrúfam, možno neskôr. Zostanem zatiaľ pri cyklistike. Peterko 20:56, 18 apríl 2006 (UTC)