Diskusia:Ohmov zákon

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

V článku sa tvrdí:

Zákon platí pre obvody zložené z lineárnych prvkov, ktorými preteká jednosmerný prúd a za ideálnych podmienok - konštantná teplota, konštantný odpor, ideálne prívodné vodiče.

Uvedené tvrdenie je nesprávne, pretože:

1. Ohmov zákon platí aj pre striedavý prúd.

Aj keď bol pôvodne formulovaný pre jednosmerný prúd. Pozri tiež článok v anglickom jazyku: w:en:Ohm's law#Linear approximations.

Citujem: ... whether the applied voltage or current is DC (direct current) of either positive or negative polarity or AC (alternating current). teda: ... či použité napätie alebo prúd sú jednosmerné s kladnou alebo zápornou polaritou alebo striedavé.

Keď si pozrieme graf striedavý prúd vidíme, že v každom bode, v každom časovom okamžiku ohmov zákon platí; R=u(t)/i(t)=2Ω. A platí teda aj pre maximálnu a z toho vyplýva aj pre efektívnu hodnotu, pretože efektívna hodnota je len vydelenie maximálnej hodnoty konštantou. V danom príklade je maximálna hodnota napätia 3V a maximálna hodnota prúdu 1,5A. Podľa ohmovho zákona R=Umax/Imax a teda R=2Ω. Efektívna hodnota napätia je 3V/√2 a efektívna hodnota prúdu je 1,5A/√2. Podľa ohmovho zákona opäť R=Uef/Ief=2Ω, pretože √2 sa vykráti.

2. Ohmov zákon platí pri každej teplote

Je jedno či robíme meranie pri 25°C alebo 35°C. Ohmov zákon hovorí o lineárnej závislosti medzi napätím a prúdom (VA charaktersitika je priamka). Táto VA priamka zmení sklon ak sa zmení hodnota odporu vplyvom teploty ale závislosť medzi napätím a prúdom bude stále lineárna. Ak stúpne prúd už pri novej výššej teplote dva krát aj napätie stúpne 2 krát. Hodnota odporu pri 35°C bude iná ako pri 25°C ale aj pri teplote 35°C bude pomer napätia a prúdu konštantný. Ak je počas merania zabezpečený konštantný odpor, je jedno aká je teplota.

3. Ohmov zákon platí pre každú hodnotu odporu

Zasa, je jedno či je odpor 2Ω alebo 20Ω. Sklon VA charakteristiky je iný ale závislosť medzi napätím a prúdom je stále lineárna. Ak je počas merania zabezpečený konštantný odpor, je jedno akú má hodnotu.