Diskusia:Podkarpatská Rus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pre redaktora Conqueror100 - secesionistické tendencie znamená nezávislosť hľadajúce tendencie a nie emigračné tendencie. Nezávislosť na základe jazykovej pribuznosti je pochopiteľná. Adrian@diskprís 18:43, 24 máj 2005 (UTC)

Zamknutie[upraviť zdroj]

Žiadam adminov o zamknutie článku, z dôvodov editačnej vojny s IP. Vasiľ 12:10, 6. december 2007 (UTC)[odpovedať]

V Československu bolo v roku 1945 (podobne ako v prípade názvu "Sudety") tlačovou normou Ministerstva vnútra ČSR zakázáno používať v tlači názvu "Podkarpatská Rus".

zdroj:

Podkarpatská Rus a její sovětizace (str. 152-158) in: August, F. & JAB (2001): Ve znamení temna. Sovětská špionážní a podvratná činnost proti Československu v letech 1918-1969. Votobia, Praha, 476 s.

A čo súčasnosť a trendy?[upraviť zdroj]

Vývoj sebaurčovacích tendencií rusínov z Podkarpatskej Rusi neostal po referende v roku 1991 stáť... Viď: Kľukatá neprehľadná cesta Rusínov na Podkarpatskej Rusi k vysnívaným zajtrajškom a ďalšie súvisiace články...

Kyjevská Rus[upraviť zdroj]

Neviem odkiaľ vzal autor informáciu, že územie podkarpatských Slovanov-Rusínov bolo niekedy súčasťou Kyjevskej Rusi ale zjavne sa mýli. V tom období bola východná časť podkarpatkého oblúka, aj to si nie som istý či aj celá severovýchodná časť, súčasťou Bulharskej ríše. Územie Podkarpatskej Rusi nikdy nebola súčasťou Kyjevskej ani inej Rusi a bola pripojená ku Ukrajine až v roku 1945.