Diskusia:Ryby (v najširšom zmysle)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bronto, a čo vyhynuté ryby... zaradíme? ...keď už to tak komplikuješ, lebo potom z každého článku môžeme vyrobiť nekonečné a nudné pojednanie o systematike. (P.S. Ináč Eschmeyerov katalóg je dnes de facto štandard v taxonómii rýb) :) --AtonX 15:14, 18 apríl 2006 (UTC)

Eschmeyera neviem posúdiť, ale tu ani tak nie je problém v taxonómii ako skôr v tom, čo je vlastne "ryba". Je až šokujúce, že keď sa pozrieš po internete a do príručiek, tak všade je niečo úplne iné a vo viacerých upozorňujú, že iné chápanie je zásadne zle...To je skoro dopopuku :))...Ale vyhynuté treba samozrejme zaradiť, aspoň aby sa tu vyskytoval ich názov, keď už nič iné....A prosím ťa nezabudni dávať vždy aj našu systematiku, je mätúce mať napr. pre čeľustnatce v každom článku (perspektívne) iné delenie...Bronto 15:27, 18 apríl 2006 (UTC)

Vážení páni Bronto a Antox!
Podľa môjho názoru je pojem Ryby (v najširšom zmysle) pomerne zavádzajúci a preto si myslým,že aj nastavajú Vami vyššie uvedené problémi. S tohto dôvodu navrhujem, aby namiesto pojmu Ryby (v najširšom zmysle) bol uvádzaný pojem Rybovité, čo podľa mňa viac vystihuje danú problematiku. V tomto prípade mám na mysli, že ide o všetky živé organizmi, ktoré sú viac alebo menej prísme viazané na vodné prostredie. Typickým príkladom je napr. delfín. Ide o cicavca ale obýva vodné prostredie a tvarom tela je podobný rybe - preto si myslím, že sa na neho vzťahuje pojem rybovitý živý organizmus. Príkladov by sa dalo uviesť viac, ako sú napr. Sliznaky, Mihule atď.
Pojem ryby (v užšom zmysle) navrhujem nahradiť pojmom pravé ryby, čím sa zasa definujú skutočné ryby.
Ján Iskra.