Diskusia:Sedmohradsko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Neštudoval som síce nikdy dejiny Bulharska, ale pamätám si, že pôvodný Bulhari boli turko-tatárskym národom, až neskôr splynuli so Slovanmi v dnešnom Bulharsku. Si si istý, že to bolo už na začiatku 9. storočia a nie až na začiatku 10.? Neboli náhodou tureckí Bulhari vládnucou šľachtou v Bulharsku podobne ako Maďari v Sedmohradsku? Kristo 08:42, 13 mar 2005 (UTC)

Tunajší Bulhari sa oficiálne (hlavne sami seba) považujú za Slovanov asi od 700 (symbolicky od 681), inými Slovami od roku 700 sa hovorí (v slovenčine) o Bulharoch a nie o Prabulharoch (v angličtine sú Prabulhari dosť zmätočne označovaní ako "Bulgars"). Asimilácia bola definitívne ukončená asi dvesto rokov po roku 681. Každopádne som sa ešte nestretol s nejakým serióznym textom, kde by ich spomínali ako Prabulharov v 9. stor. Bronto 15:50, 13 mar 2005 (UTC)

Pýtam sa preto, lebo práve v tom roku 681 resp. v období okolo neho došlo k príchodu tureckých Bulharov do oblasti dnešného Bulharska, rovnako ako ďalšie tri vetvy Bulharov smerovali inam (Kaukaz a dnešný Tatarstan). Sám som však nenašiel časový údaj, kedy došlo k splynutiu týchto Bulharov a Slovanov v bulharsku. Takže ak to máš overenév a si si istý, beriem to, o.k. Kristo 17:50, 14 mar 2005 (UTC)

Akosi mi to nedalo pokoj, tak som trošku pátral a objavil som v Kronike ľudstva zmienku o tom, že k splynutiu turkotatárskych Bulharov a Slovanov doško až za vlády cára Simeona. Ten vládol koncom 9. a začiatkom 10. storočia, za cára sám seba prehlásil roku 925. Chán Krum, ktorý vládol v rokoch 803-814 a založil silnú ríšu, ohrozujúcu aj Byzantskú ríšu, teda určite ešte stále nebol Slovanom. Bulhari, ktorí obsadili veľké územia v oblasti Dunaja roku 681 (ako z toho usudzujem) teda určite ešte neboli Slovania. No môžem pátrať ďalej. :o) Kristo 16:51, 17 mar 2005 (UTC)
Môžeš mi veriť, že je to v odborných textoch tak ako som povedal. Od 8. stor. sa Bulhari považujú za Slovanov (hoci ja osobne ich za Slovanov nepovažujem tak povediac dodnes- stačí sa na nich pozrieť), ak už ich naozaj treba zaškatulkovať. To že trebárs aj celá šlachta bola neslovanská, predsa neznamená, že ostatní neboli Slovania - to by si mal analogicky poznať zo slovenských dejín. Okrem toho šlachta ešte aj v 18. storočí v Európe tvorila tak 5% obyvateľstva - koľko to potom už mohlo byť vtedy. A tvrdenie, že v 9. stor. neboli Slovania by znamenalo, že staroslovienske texty (ktorých väčšina pochádza z Bulharska a ku ktorým majú Bulhari nacionalistický vzťah) sú potom nejaké turkické texty a pod. A na záver - Kronika ľudstva nie je seriózny prameň (hoci Kronika Slovenska I+II napríklad áno). Ak chceš nejaký bežne prístupný seriózny prameň, tak Encyklopédia archeológie (1986) uvádza pod Bulharmi, že "roku 681 vzniká prvý bulharský štýt a začína sa utvárať bulh. národnosť, pričom sa v slovanskom mori asimilujú prabulharské kmene a zvyšok tráckeho substrátu." A na inom mieste "po 200 rokoch sa (pra)bulharská etnická zložka v slovanskom prostredí asimilovala".Bronto 17:52, 17 mar 2005 (UTC)
Tvrdíme obaja asi takmer to isté, teda to, že oba národy v čase okolo konca 7. storočia ešte nesplynuli. Ide len o vplyv jedntlivých živlov v ňom-tureckého a slovanského. A tu moja argumentácia asi stráca silu, pretože sa neodvážim tvrdiť, aký podiel mala vtedajšia ,,turkotatárska" elita na celkovom obyvateľstve... Takže ostáva jediný sporný bod: roku 681 Sedmohradsko obsadili ešte tureckí Bulhari alebo už slovanskí Bulhari? Kristo 07:43, 19 mar 2005 (UTC)
(1) Ak si všimneš hore sa úmyselne hovorí o slovanskom "mori", takže tým by ten podiel mal byť zrejmý. Vo všeobecnosti sa od roku 681 jednoducho hovorí o "Bulharoch", to nie je môj názor ja len citujem.(2) Tu ale vzniká iný problém. Pokiaľ ja viem, (Pra)Bulhari pred 9. stor. Sedmohradsko nikdy dlhšie neobsadili, vyskytli sa len krátkodobé prechody do Panónie a pod. Uvádza sa niekde opak?Bronto 15:29, 19 mar 2005 (UTC)

Všade, kde som čítal, sa uvádza len krátkodobé obsadenie Sedmohradska, netvrdím nič iné. Len som zvedavý, či ho obsadili ešte ,,Turci" alebo už ,,Slovania". Pretože roku 681 resp. v období okolo neho prišli Bulhari ešte ako Turci, hoci následne mohli byť už pohltení Slovanmi, ktorí vtedy obývali aj Sedmohradsko. Kristo 05:53, 22 mar 2005 (UTC)