Diskusia:Teória superstrún

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nie som si istý ale myslím, že slovíčko fundamentálna fyzika nie je správne preložené. Asi by malo byť: elementárna fyzika. Podľa tohto slovníka. --Neuromancer 13:28, 8 jún 2006 (UTC)

Je to možné, alebo možno fundamentálna fyzikálna teória? --Wizzard 13:31, 8 jún 2006 (UTC)

Myslím že slovíčko fundamentálny sa v astronómii nepoužíva (to ty vieš skôr ako ja), ale označuje to niečo odvodené od fundamentalizmu, čo asi nie je tento prípad. A naproti tomu časť fyziky sa nazýva aj Elementárna fyzika. V nemeckom článku o Teórii superstrún je použité slovo: "Schlüsselelement" čo v preklade označuje kľúčový element. Uz som to opravil. Teda možno sa mýlim. :) --Neuromancer 14:22, 8 jún 2006 (UTC)

Myslím že termíny elementárna a fundamentálna sú ekvivalentné, takto ako to je, s tým tiež súhlasím. --Wizzard 15:00, 8 jún 2006 (UTC)

teória strún[upraviť zdroj]

Ak teória strún nie je to isté ako teória superstrún, čo je potom teória strún? Resp., vieš, ako sa povie po anglicky? Chcel by som to vedieť a prípadne začať ju ako nový článok. --Wizzard 15:09, 8 jún 2006 (UTC)

teória strún je to isté ako teória superstrún Leopodstanicky 08:43, 26. jún 2010 (UTC) Teórie strún, ktoré obsahujú fermionické vibrácie sú známe ako superstrunové teórie; niekoľko rôznych druhov bolo popísaných, avšak všetky sa dnes považujú za rôzne limity M-teórie. Leopodstanicky 13:57, 30. jún 2010 (UTC) bolo by vhodné zrušiť článok teória strún, ktorý je len výhonkom a tento premenovať späť na povodný názov Teória strún - v zásade struny a superstruny sú tým istým a je vhodné používať len jeden pojem - struny. Leopodstanicky 14:16, 30. jún 2010 (UTC)

V prvom rade ale nechápem prečo si písal o teórii strún do článku s iným názvom. Keď už by si to chcel spojiť, tak by som bol za to aby bola v článku samostatná kapitola pre tóriu superstrún vysvetľujúca odlíšenie a detaily. Bolo by dobré keby sa k spájaniu vyjadrili aj iní redaktori. --ra1n 11:33, 28. august 2010 (UTC)[odpovedať]

"V prvom rade ale nechápem " - tak to tu funguje, začal som prirodzene s názvom teória strún, ale mi článok premenovali ako uvádzam vyššie. Pokiaľ ide o ten rozdiel, ten je ak ho niekto chce vidieť v tom, že teória superstrún bazíruje na supersymetrii, tj. na prepojení častíc a antičastíc, ktorá je však aj tak prerušená ako vyplýva z nášho reálneho sveta, ak vobec existuje. Preto superstruny, ak existujú, patria samozrejme do teórie strún, resp. teóriu strún možno chápať ako všeobecnejší názov aj pre superstruny. Leopodstanicky@diskprís 16:05, 17. september 2010 (UTC)[odpovedať]

No je pravda, že som nepozeral históriu zmien ale teraz ako pozerám, tak nikto nič nepremenoval (ale to je jedno). Ja viem v čom sa odlišujú ale chcel som aby to bolo aj zakomponované v článku. --ra1n 12:34, 19. september 2010 (UTC)[odpovedať]
  • pozeral som aj ja, asi sa mi to potom zdalo, ale neviem prečo ( by) som začínal v teórii superstrún, keď mi ide o teóriu strún, v každom prípade je to teraz ok [[redaktor:|]]@[[Diskusia s redaktorom:|disk]]prís 12:56, 20. september 2010 (UTC)