Diskusia:Vývoj hviezdy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pokiaľ viem, tak nova a supernova vznikne tak, že sa nanovo naštartuje termojadrová reakcia, pri ktorej sa uvolní naraz také množstvo energie, že sa hviezda rozmetá. --Otm 13:08, 12 júl 2006 (UTC)

Myslím že máš pravdu, len je to imho trochu zložitejšie, pri supernove sa pri spaľovaní železa energia spotrebúva, žo má za následok kolaps hviezdy, obrovské zvýšenie teploty a tlaku a tým sa hviezda rozpadne. --Wizzard 13:14, 12 júl 2006 (UTC)
Pri rozsirovani tohto clanku (presnejsie prave casti o vzniku neutronovej hviezdy) som si nebol isty, ako presne supernova vznika. Prave preto som tu temu dost zretelne preskocil. Ak viete, ako to funguje, tak to napiste. Rad by som sa dozvedel presny postup a dovody.
A co sa tyka novy, mam taky pocit, ze ta nastava pri kazdom prechode na spalovanie tazsieho prvku. --Simel 14:09, 14 júl 2006 (UTC)

Nova je niečo iné, to je dvojhviezda zložená z bieleho trpaslíka a plazmovej hviezdy. Čo sa týka definície supernovy, súhlasím s Wizzardom. --Eryn Blaireová 14:13, 14 júl 2006 (UTC)

Najlepšie asi bude postupovať podľa anglickej wiki. A čo sa týka novy, mám pocit, že to, čo vznikne zo Slnka a iných malých hviezd, sa ani nevolá nova, lebo nova je vlastne len výbuch akréčneho plynu. P.S.: Eryn, predbehla si ma :D --Wizzard 14:14, 14 júl 2006 (UTC)

Pokial si to dobre pamatam, zelezo sa uz "nespaluje" a trebars aj supernov su aspon 2 triedy :) Liso@diskprís 14:46, 14 júl 2006 (UTC)

  • Aj železo môže zhorieť - keď som raz zabudol železnú tyč vo vyhni v ohnisku (dúchadlo dulo ďalej) a jak som sa zakecal tak zhorela jak gaťa. Okrem toho existuje rezanie kyslíkom.--Robo 15:20, 14 júl 2006 (UTC)
    • Tu sa však myslí nukleárne spaľovanie železa - premena železa na iný prvok, nie jeho zlučovanie s kyslíkom. :-) S tým železom je to fakt zložité. Niekde sa píše, že železo výbuchom supernovy vzniká a niekde že sa ním spaľuje. Je to podobný problém, ako s tou definíciou planéty: niekde sa tvrdí to, inde niečo iné...radšej tam to železo vôbec nespomínajme. --Eryn Blaireová 15:42, 14 júl 2006 (UTC)
      • Ups, nejak je dneska horko --Robo 17:40, 14 júl 2006 (UTC)

vznik, život a zánik hviezd[upraviť zdroj]

Niekoľko zaujímavých článkov:

http://www.boinc.sk/?showoart=einstein1/3&uid=

http://www.boinc.sk/?showoart=gravitacia&uid=

http://www.boinc.sk/?showoart=einstein3&uid=