Diskusia:Video Home System

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Za desať dní, ktoré som tu na sk.wiki zatiaľ strávil, som si všimol, že správcovia majú tendenciu dávať článkom radšej zložité názvy, než jednoduché; napr. z HDV je High Definition Video (formát), z DV sa stalo Digital Video (formát) a najnovšie sa VHS prevrátilo na Vertical Helical Scan.

Áno, v niektorých prípadoch má tá jednoduchá skratka viac významov, takže nech slúži ako názov rozlišovačky. Inokedy je však takmer jednoznačným "víťazom" jeden jediný pojem, a ostatné výklady sú v podstate zanedbateľné (vtedy nech je tá skratka názvom článku a k prípadnej rozlišovačke alebo k druhému(takmer neznámemu) homonymnému pojmu nech vedie len taký kurzívový odkaz pod názvom článku).

V niektorých prípadoch je dokonca ten neskratkový názov nesprávny: Vertical Helican Scan som prvýkrát v živote stretol až pri čítaní en.VHS a dokonca aj tam je to v diskusii skritizované. Tento názov je dokonca aj po technickej stránke nezmyselný: helical scan (zhruba: bubon s rotujúcimi mg.hlavičkami) sa síce vo videotechnike používa veľmi hojne, ale slovo vertical je tam nezmyselné, keďže záznamové stopy v skutočnosti nie sú zvislé, ale šikmé.

Za optimálny názov článku o tomto videoformáte z dielní JVC preto považujem skratku VHS, pričom by sem ešte mohol smerovať redirekt z Video Home System (prípadne aj ten v.helic.scan, ak chceme byť veľmi .. rozmýšľam akí).

Ešte by som privítal, keby sa ozvali redaktori, ktorí si myslia, že sa viac či menej vyznajú v obrazovaj, zvukovej a trochu aj počítačovej technike (aby som vedel, s kým mám konzultovať stratégiu pri písaní alebo prekladaní článkov o audiu a videu). Ďakujem. Recorder 19:11, 26 Feb 2007 (UTC)

  • Princípom je, že články nenazývame skratkou, ale plným názvom, ktorý táto skratka predstavuje. Zatiaľ jedinou prípustnou výnimkou je prípad, kedy sa pôvodnej skratky stalo používané slovo a je tak zachytené aj v slovníkoch, ako napríklad radar alebo laser. Som však tiež zástancom názoru, že rozlišovacia stránka nemá byť primárna, ale len odkazom z článku s najpravdepodobnejším alebo pôvodným významom. --AtonX 21:01, 26. február 2007 (UTC)[odpovedať]



No such thing as Vertical Helical Scan[upraviť zdroj]

This article is wrongly named. The inventor JVC has always called VHS the Video Home System. Always. ---- 192.136.15.130 18:45, 5. jún 2008 (UTC)[odpovedať]