Diskusia:Volkovce

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Obec Volkovce sa nachádza na pomedzí panónskej a karpatskej geografickej zóny vo výške 225m n. m. Väčšina chotára leží na južných svahoch Pohronského Inovca, v doline potoka Bočovka. Najvyššie vrchy v chotári sú Vinice a závadský Majer. Z klimatického hľadiska patrí región k najteplejším oblastiam na Slovensku, s priemerom 14 tropických a 63 letných dní do roka. Zrážkovo je oblasť pomerne chudobná, za rok je priemerný úhrn 582mm. Hydrologicky patrí chotár obce povodiu Žitavy. Potok Bočovka sa vlieva do potoka Širočina, ktorej tok sa vo Vrábloch spája so Žitavou. Hron napriek svojej blízkosti, zasahuje do vodstva minimálne/ osada Slance/.

Obec leží na dotyku západného Slovenska so stredoslovenskou oblasťou. Zo širšieho historicko-geografického hľadiska patrila obec do Tekovskej župy, nachádza sa v jeho stredozápadnej časti medzi mestečkami Zlaté Moravce a Hronský Beňadík. Historickým centrom regiónu sú Zlaté Moravce- bývalé župné mesto.

Obec Volkovce a Závada sa prvý krát zlúčili v r. 1928-1932. Súčasťou obce sú aj osady , bývalé majere Slance a Olichov. V priebehu 19.storočia sa na okraji obce usadilo rómske obyvateľstvo, ktoré sa do značnej miery integrovalo do obecného spoločenstva.

Obyvateľstvo sa do polovice 20. storočia zaoberalo prevažne poľnohospodárstvom a chovom hospodárskych zvierat . Pred rokom 1918 smerovali pracovné mygrácie obyvateľstva do západnej Európy / Francúzko/, príp. Ameriky. Po roku 1918 chodili „na roboty“ na Moravu a do Čiech, v rokoch 2.svetovej vojny aj do Nemecka. Dopravu a spojenie s okolím uľahčilo vybudovanie železničnej trate Zlaté Moravce –Kozárovce r.1912, so zástavkou vo Volkovciach. Miestnou časťou Olichov prechádza dôležitá cestná os Bratislava- Bánska Bystrica.