Diskusia k pomoci:Prípustné licencie/História

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

K samotnému návrhu nemám výhrady, len treba premyslieť, ako ho integrovať s Pomoc:Obrázok. Zo skúsenosti viem, že ľudia nečítajú dlhé texty. Preto som na začiatok Pomoc:Obrázok dal najstručnejší návod a nižšie to je rozpísané. helix84 18:25, 6 máj 2006 (UTC)

Asi by to bolo namiesto Wikipédia:Prípustné licencie? helix84 18:27, 6 máj 2006 (UTC)

Ano tak som to myslel, zeby to bolo na miesto Wikipédia:Prípustné licencie. --matros 18:36, 6 máj 2006 (UTC)

TODO:

  • "obrázky, ktoré boli urobené pred viac ako 70 rokmi" - nie som si istý aká je politika na commons, myslím, že smrť+70, overím.
  • "obrázky obsahujúce slovenský text" by sme mali zrušiť, zbytočne to pridáva pravidlo
  • do "Slobodné licencie" doplním podmienky pre slobodnú licenciu z Wikipédia:Prípustné licencie
  • Mali by sme povoliť screenshoty komerčných aplikácií na ich identifikáciu?
  • A čo bankovky v nízkom rozlíšení? Na stránkach NBS som videl súvisiaci zákon, ale neskôr som ho už nenašiel. Obrázok:Bankovky.png
  • Pridať kapitolu voľné dielo
    • Upozorniť na Bernskú konvenciu
      • Myslim že by sme to nemali zbytočne komplikovať, aby to niekto aj čítal potom... --[[Redaktor:

Matros|matros]] 08:39, 7 máj 2006 (UTC)

  • Zlepšiť úvodný odstavec

helix84 21:10, 6 máj 2006 (UTC)


Zaujímavý problém bude, ako nám bude niekto dokazovať, že {{FairUse-Osoba}} je odôvodnená. To si rovno môžeme na Commons začať hľadať sami... helix84 02:10, 7 máj 2006 (UTC)

  • To ustanovenie som tam dal, aby to ludi inspirovalo ist sa pozret najprv na commons a zaroven aby sme mohli rychlo, bez zbytocnych diskusii zmazat obrazok, ak naozaj existuje dobra fotka na commons... --matros 07:58, 7 máj 2006 (UTC)
    • Viem, ale myslel som to tak, že keď ho budeš chcieť zmazať, budeš musieť ísť pohľadať na commons, či tam skutočne taký nie je :p helix84 19:38, 7 máj 2006 (UTC)
  • z neslobodnych licencii sa zabudlo na obrazky volne pre nekomercne pouzitie... nemohli by sme na SK wiki uploadovat aj obrazky tohto typu? --Dudo 08:19, 8 máj 2006 (UTC)

ad Bankovky[upraviť zdroj]

"Informácie zverejňované na internetovej stránke NBS je povolené ukladať, rozmnožovať a ďalej používať (pri vyobrazeniach bankoviek a mincí za podmienok uvedených vo vyhláške NBS č. 456/2001 Z.z.) bez predchádzajúceho súhlasu Národnej banky Slovenska. Národná banka Slovenska však musí byť uvedená ako zdroj informácií a príslušný elektronický súbor nesmie byť obsahovo ani inak pozmeňovaný."

Precital som aj tu byhlasku, ale ta je v podstate len o ROZMNOZOVANI a nie zverejnovani bankoviek, takze myslim ze kludne mozeme pouzit tie obrazky co su na stranke NBS (to sa podla mna tyka aj euro bankoviek, lebo neni tam napisane vyobrazeniach slovenskych bankoviek a mincí ale len vyobrazeniach bankoviek a mincí), co sa tyka inych bankoviek, kazda krajina to ma urcite inak upravene... to teraz neriesme... --matros 08:03, 7 máj 2006 (UTC)

Na tej NBS som vtedy videl tiež niečo také, že pokiaľ sú v takom nízkom rozlíšení, že si ich nemožno zameniť za pravé.
Toto maju na en: pri eure: "The image above depicts a unit of currency issued by the European Central Bank (ECB). This design is copyrighted by the ECB, and its use is permitted by ECB, "as long as reproductions in advertising or illustrations cannot be mistaken for genuine banknotes". [1]".
Pri ostatných majú stále pôvodné fairuse. Inak má vlastný tag len Nový Zéland. helix84 13:28, 7 máj 2006 (UTC)

Ad Obaly[upraviť zdroj]

Navrhujem pridať jednu výnimku v striktnom použití - a to obrázky obalov možno použiť v článkoch o ich tvorcoch, ako ukážku ich umenia. Inak výborné, zatiaľ žiadne námietky, ešte to pdrobnejšie neskôr prejdem. --Rádiológ 20:37, 7 máj 2006 (UTC)

No ja neviem, mne je to v zásade jedno ako sa dohodneme... na anglickej to tiež tak použivajú, čo na to ostatní? --matros 09:51, 8 máj 2006 (UTC)
Mne vlastne tiež, hoci neviem presne čo myslíš :p helix84 11:41, 8 máj 2006 (UTC)
Ak bude vo wiki článok napríklad o umelcovi xy, ktorý je tvorcom obalov niektorých kníh, tak tie obaly by sa mohli dať použiť aj v takom článku. --Rádiológ 12:29, 8 máj 2006 (UTC)

Zaber z filmu[upraviť zdroj]

Chcel by som sa spytat, ako je to s moznostou pridania zaberu z filmu? Napriklad v clanku o nejakom konkretnom filme ci je mozne uploadnut uploadnut obrazok z tohto filmu? (v nie prilis velkom rozliseni). Viem ze v anglickej Wikipedii to mozne, stav na Slovensku je aky? CantaPerMe 17:53, 13. marec 2007 (UTC)[odpovedať]

Meny, umelecké diela a vizualizácie[upraviť zdroj]

Čo si myslíte o možnosti použitia obrázkov mincí, bankoviek a umeleckých výtvorov, malieb alebo vizualizácií architektonických projektov? --Wizzard 08:09, 15. august 2007 (UTC)[odpovedať]