Diskusia s redaktorom:212.5.222.210

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Odvetrané fasády[upraviť zdroj]

Čo je odvetraná fasáda?

Pojem odvetrané fasáda je zaužívaný pre systémové fasády budov s predsadeným fasádnym plášťom, ktorý je od murovanej vonkajšej obvodovej steny stavby oddelený vzduchovou medzerou. Jednou z kľúčových vlastností odvetranej fasády je ventilácia. Zateplenie budovy je riešené kontaktne.

Opláštenie odvetraných fasád sa vyhotovuje dvoma spôsobmi. A to mokrou cestou, kedy sa k zateplenej nosnej konštrukcii primuruje nenosná priečka „tzv. primurovka“, alebo suchou cestou, pri ktorej sa k obvodovej stene montuje závesná konštrukcia. Konštrukcia odvetranej fasády sa následne obloží ľubovoľným materiálom. Fixácia obkladu sa realizuje na skrutky, nity, skryté alebo viditeľné závesy, a tiež často používaným chemickým lepením. Systém odvetranej fasády a jeho funkčnosť je v zásade postavený na odvetraní medzi-priestoru, ktorý vzniká medzi obvodovou nosnou stenou budovy a fasádnym opláštením.

Možnosti zateplenia Zateplenie je dôležitou súčasťou odvetranej fasády. Spôsob zateplenia je najdôležitejšou funkčnou časťou odvetranej fasády. Ovplyvňuje hlavne zdravotnú klímu stavby ako i jej tepelnú energetiku. Obyčajne na zateplenie sa používa Knauf Insulation alebo minerálna vlna

Druhy podkonštrukcií Materiál z ktorého je zhotovená podkonštrukcia ovplyvňuje nie len cenu konečnej fasády či terasy, ale aj jej technické a užívateľské parametre. Nároky na montáž a prácnosť sú pri každom type podkonštrukcie rôzne, preto správny výber nosnej konštrukcie fasády ovplyvňuje nielen cenu ale aj technicko – úžitkové a estetické vlastnosti. Drevené podkonštrukcie Materiál z ktorého je zhotovená podkonštrukcia ovplyvňuje nie len cenu konečnej fasády či terasy, ale aj jej technické a užívateľské parametre. Nároky na montáž a prácnosť sú pri každom type podkonštrukcie rôzne, preto správny výber nosnej konštrukcie fasády ovplyvňuje nie len cenu ale aj technicko – úžitkové a estetické vlastnosti.

Hliníkové podkonštrukcie Hliníkové podkonštrukcie sú vyrábané z konštrukčného hliníka. Sú vysoko odolné a používajú sa pri projektoch kde sú vyššie nároky na stálosť, technicko – estetické vlastnosti a celkovú pevnosť. Nosnosť a bezpečnosť takto riešených fasádnych konštrukcií je v segmente najvyššia, čo výrobcovia deklarujú systémovými certifikátmi a certifikátmi výrobku pre daný účel použitia.

Pozinkovaný plech Hliníkové podkonštrukcie sú vyrábané z oceľových profilov, ktoré sú zinkované. Sú dostatočne odolné a používajú sa pri realizáciách najčastejšie. Nosnosť a bezpečnosť takto riešených fasádnych konštrukcií je dostatočná.

Spoločnosť ALU-RU.s r.o. má za sebou dlhú históriu a množstvo úspešne zrealizovaných projektov i individuálnych riešení. Viac najdete tu http:\\www.aluru.sk