Diskusia s redaktorom:Eva.pankuchova

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Amplitúda

Amplitúda zvukovej vlny je graficky reprezentovaná maximálnou hodnotou vlnovej funkcie. Keď uvažujeme hlasný zvuk, vlna je vysoká a amplitúda veľká. Naopak, menšia amplitúda reprezentuje tichší zvuk.

Hlasitosť zvuku popisujeme fyzikálnou veličinou intenzita zvuku. Vedeckou jednotkou intenzity zvuku v logaritmickej mierke je bel, značka B. V praxi sa používa 10-krát menšia jednotka - decibel (dB). Rozsah intenzít zvuku, ktoré môžeme vnímať sluchom, je veľký. Najtichšiemu zvuku, ktorý ľudské ucho zaregistruje je priradená intenzita 0 dB. Táto hodnota sa nazýva aj prah počuteľnosti. Zvuku, ktorý môže poškodiť naše ucho, tzv. prah bolesti, odpovedá intenzita 120 dB. Ľudská reč má približne 60 decibelov.


Hlasitosť vnímaného zvuku závisí na :

- ako silne bolo rozochvené teleso, ktoré je zdrojom zvukového rozruchu. Ak buchneme kladívkom slabo na ladičku, počujeme iba slabý, málo hlasný tón. Ak buchneme kladívkom za ináč rovnakých okolností silnejšie, počujeme podstatne hlasnejší tón.

- od vzdialenosti zdroja zvuku od našeho ucha a od prostredia, ktorým sa zvukový rozruch k našemu uchu šíri.

- na našom sluchovom ústrojenstve, ktoré nie je rovnako citlivé na všetky frekvencie tónov zachytiteľných sluchom. Ľudské ucho je najcitlivejšie na tóny o frekvenciách od 2-4 kHz.

[[1]] [[2]] [3] amplitúda