Diskusia s redaktorom:Helix84/Článok pre Infovek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Záleží vám na konkurencieschopnosti vašej školy? Je jasné, že znalosť cudzích jazykov, schopnosť orientovať sa v mori informácií, zdatnosť pri práci s počítačom, ale tiež skúsenosť s tímovou prácou sú v tejto veci veľmi dôležité. Vo všetkom tomto by možno aj vám mohol pomôcť jeden veľmi zaujímavý a dynamicky sa rozvíjajúci medzinárodný projekt - Wikipédia.

Wikipédia je otvorená internetová encyklopédia, ktorá v anglickej časti poskytuje v súčasnosti 560 000 článkov zo všetkých oblastí, pričom každý deň v nej pribúda okolo 1000 ďalších. Je užitočná každému učiteľovi už len tým, že si v nej vie nájsť mnoho zaujímavého pre svoj vlastný odbor. Na rozdiel od vyhľadávačov ako Google, ktoré informácie na internete často poskytnú v nevhodnej podobe (stránka sa týka otázky len okrajovo, je príliš kompliková, či odborná), dáva Wikipédia encyklopedický, systematický a komplexný pohľad na vec zo všetkých strán, pričom samozrejme neopomína ani na externé zdroje ako relevantné web stránky a knižné publikácie a odkazuje na ne. Stáva sa tak minimálne dobrým začiatkom výskumu v akejkoľvek oblasti. Wikipédia nie je určená výlučne pre učiteľov, aj žiaci tu môžu hľadať informácie. Preto zoznámiť ich s týmto prameňom vedomosti na hodinách informatiky, prírodných vied či jazykov by malo byť v záujme každého pedagóga.

Wikipédia je medzinárodným projektom, keďže vo veľkom množstve jazykov prispievajú redaktori z celého sveta. Samozrejme najviac v svetových jazykoch, ale projekt sa v súčasnosti sľubne rozbieha aj v slovenčine. Je otvorená tým, že ktokoľvek (a tu je tiež veľký priestor pre školy!) môže obsah stránok jednoduchým spôsobom editovať a pridávať nové články. Tak je možné ako súčasť výučby angličtiny zároveň učiť prekladať, narábať s počítačom, Internetom, ale aj umožniť žiakom aby ich práca bola naozaj užitočná.

Samozrejme je možné vytvárať aj originálne články! Preto skúste pozrieť napr.: http://sk.wikipedia.org/wiki/Školy_na_Slovensku a zistiť či článok o vašej škole už existuje a či je v tej kvalite, ktorú si želáte! A ak nie, potom už asi tušíte, čo sa s tým dá urobiť. A určite máte veľa nápadov ako ju využiť aj v iných predmetoch výuky!