Dmitrij Valerievič Tertyšnyj

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dmitrij Tertyšnyj

Štátna príslušnosť Rusko Rusko
Narodenie 26. december 1976,
Čeľabinsk, Sovietsky zväz
Úmrtie 23. júl 1999 (22 rokov),
Okanagan Valley, Britská Kolumbia, Kanada
Pozícia obrana
Streľba ľavá ruka
Výška a váha 183 cm, 79 kg
Hral za Traktor Čeľabinsk
Philadelphia Flyers
NHL draft 132. celkovo, 1995
Philadelphia Flyers
Aktívna činnosť 1994 – 1999

Dmitrij Valerievič Tertyšnyj (rus. Дмитрий Валерьевич Тертышный; * 26. december 1976, Čeľabinsk, Sovietsky zväz – † 23. júl 1999, Okanagan Valley, Britská Kolumbia, Kanada) bol ruský hokejový obranca, ktorý naposledy hral za Philadelphiu Flyers v NHL. V zámorí stihol odohrať jedinú sezónu, než zahynul počas dovolenky pri jazere Okanagan. Počas plavby narazila do člnu nečakane silná vlna a prevrhla Tertyšného cez palubu, priamo pod vrtuľu plavidla, ktoré mu preseklo krčnú tepnu.[1][2][3]

Hokejová kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Tertyšnyj bol odchovancom Traktoru Čeľabinsk, za ktorý nastupoval v najvyššej ruskej hokejovej lige od sezóny 1994/95, keď mal iba sedemnásť rokov. Profesionálnym hokejistom sa stal navzdory tomu, že v hokejovej prípravke patril medzi najútlejšie deti. Za Traktor dokopy odohral štyri sezóny, ale výraznejšieho klubového úspechu sa nedočkal, za toto obdobie nastúpil len k piatim zápasom v play-off. Napriek tomu, že hrával za podpriemerný klub, tak sa vyprofiloval na jedného z najlepších defenzívne ladených obrancov v Rusku.

V roku 1998 prišiel záujem zo zámoria. Do rozvojového kempu si zavolala Tertyšného Philadelphia Flyers, ktorá Rusa draftovala v roku 1995. Tertyšnému pôvodne ponúkli iba dvojcestnú zmluvu, nakoľko sa s ním počítalo predovšetkým do nižšej ligy, ale výbornými výkonmi v predsezónnych zápasoch si vybojoval miesto na súpiske Philadelphie Flyers.

Vo svojej jedinej sezóne v NHL odohral 62 zápasov v základnej časti, strelil dva góly a na osem prihrával. V play-off pridal jeden štart, ale Philadelphia, ktorá rok predtým hrala finále, vypadla už v prvom kole.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Po konci hokejovej sezóny sa Tertyšnyj vybral na dovolenku ku jazeru Okanagan spoločne so spoluhráčmi Francisom Belangerom a Michailom Černovom. Trojica hokejistov si v dovolenkovej destinácii prenajala motorový čln a vydala sa na výlet. Tertyšnyj sedel na kolenách v prednej časti lode, keď do trupu plavidla vrazila nečakane silná vlna, ktorá ho vymrštila do vody.

Tertyšnyj skončil priamo pod lodnou skrutkou, ktorá mu prerezala krčnú tepnu. Napriek vážnemu zraneniu mal dosť síl vyplávať na hladinu a nechať sa zdvihnúť kamarátmi späť na palubu. Kým ale čln doplával na breh, Tertyšnyj vykrvácal.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Tertyšnyj bol ženatý, manželka Polina bola v čase jeho smrti v štvrtom mesiaci tehotenstva. Posmrtne sa mu narodil syn Alexandr, ktorý sa tiež stal hokejistom. V súčasnosti hráva v univerzitnej lige.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dmitri Tertyshny Hockey Stats and Profile at hockeydb.com [online]. www.hockeydb.com, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.
  2. HockeyBuzz.com - Bill Meltzer - Remembering Dmitri Tertyshny and Larry Mickey [online]. www.hockeybuzz.com, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.
  3. Tertyšného usmrtila lodná skrutka [online]. www.sme.sk, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]