Dopravná zápcha

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dopravná značka A23: Kolóny
Kolóna na holandskej diaľnici A 13

Dopravná zápcha[1] (iné názvy: zápcha (v doprave)[2], kongescia[3], dopravná kongescia[1], vzdutie dopravy[4], nesprávne: (dopravná) zácpa) je stav premávky na pozemnej komunikácii, električkovej trati alebo inej dopravnej ceste charakterizovaný spomalením rýchlosti, predĺžením jazdných časov a kolónami vozidiel alebo iných dopravných prostriedkov.

Nastáva vtedy, keď je aktuálna premávka silnejšia ako jej aktuálna kapacita, často vzniká tiež následkom krátkodobého znemožneniu prejazdu alebo znížením kapacity komunikácie vplyvom dopravnej nehody, pracovnej činnosti, zlej činnosti signalizačného zariadenia alebo inej mimoriadnej udalosti.

Pre pozemné komunikácie na Slovensku a v niektorých ďalších krajinách je stanovená špeciálna dopravná značka A23: kolóny, ktorá upozorňuje na miesta, kde pravidelne alebo často dochádza ku kolónam.

Možnou ochranou pred dopravnými zápchami je buď zvyšovanie kapacity komunikácií výstavbou ďalších komunikácií alebo naopak regulácia premávky, obmedzovanie práva vjazdu do určitých oblastí alebo spoplatňovanie premávky. Vplyv má tiež modernizácia riadenia dopravy, najmä koordinácia a dynamické riadenie svetelných signalizačných zariadení a preferovanie niektorých druhov dopravy, napríklad hromadnej, cyklistickej alebo pešej.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Nemecko-slovenský technický slovník 2. diel M-Z. Bratislava: Alfa. 1993, S. 954
  2. zápcha. In: Krátky slovník slovenského jazyka
  3. kongescia. In: ŠALING et al. Veľký slovník cudzích slov. 2000.
  4. Urbanistická štúdia zónu Podunajská ulica - Podunajské Biskupice, Bratislava [1]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dopravní zácpa na českej Wikipédii.