Dunajská banka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Budova Dunajskej banky
Budova Dunajskej banky sa nachádza približne v strede obrázku

Bývalá Dunajská banka vypĺňa nárožie mestského bloku v historickom jadre mesta Bratislavy. Presnejšie na mieste bývalej pôvodnej Rybárskej brány.

Funkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Jej funkcia sa priebehom rokov menila. V súčasnosti táto budova slúži ako nájomný a kancelársky dom.

Realizácia a úprava[upraviť | upraviť zdroj]

Túto budovu projektoval Fridrich Weinwurm a Ignác Vécsei. Jej realizácia začala v roku 1937. Parter v roku 1993 prestavali podľa návrhu B. Somoru. Bez porušenia pravidiel nového stavebného umenia sa v návrhu rieši súlad nového s historickým prostredím.

Architektonická kompozícia[upraviť | upraviť zdroj]

Má takmer štvorcový pôdorys. Obsahuje jedno podzemné podlažie a šesť nadzemných podlaží. Na prízemí ja pasáž v tvare písmena L z ktorej boli prístupné obchodné prevádzky, medzi nimi aj bratislavská predajňa Wiener Werkstätte. Podobne ako na staršom obchodnom dome Schön, aj tu Fridrich Weinwurm pracoval so širokými francúzskymi oknami so zábradlím z drôteného pletiva, ktoré obom budovám dávajú vecný a priemyselný ráz. Proporcie a rytmus francúzskych okien naznačujú klasicistické vertikálne členenie. Aj keď objem budovy, plynulo pokračujúca rímsa, rovnakým spádom a výškou strechy musel svojím členením reagovať na okolité historické prostredie, priečelia ostali puristicky hladké. Na spodnej časti sa nachádza travertínový obklad.

Použitá literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FOLTYN, L.: Slovenská architektúra a česká avantgarda 1948-1939. Bratislava: Vydavateľstvo spolku architektov na Slovensku,2000.
  2. Dulla, M., Moravčíková, H.: Architektúra Slovenska v XX. storočí.Bratislava:Slovart, 2002.
  3. Šlachta, E.: Fridrich Weinwurm – architekt Novej doby. Bratislava, 1993

Súradnice: 48°08′33″S 17°06′34″V / 48,142404°S 17,109337°V / 48.142404; 17.109337