Uplifting trance

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Epic trance)
Uplifting trance
Pôvod v štýlochProgresívny trance, Trance
Kultúrne pozadieneskoré 90. roky Nemecko
Typické nástrojeSyntetizátor, Bicí automat, Sekvencer, Sampler
Všeobecná popularitastredná

Uplifting trance (iné názvy: anthem trance, epic trance, emotional trance alebo euphoric trance) je výraz pre jeden zo štýlov trance hudby vyznačujúci sa silným dôrazom na melódiu a prerušovaním hlavného tempa počas celej dĺžky skladby. Tento štýl sa zrodil okolo roku 1997 v Nemecku a jeho základom bol progressive trance. Vďaka svojej melódii a tempu často poslucháčom navodzuje tzv. „epické až pohlcujúce stavy“. To bol tiež jeden z dôvodov prečo sa tento štýl nazval „uplifting“ - povznášajúci. V súčasnej dobe je uplifting trance celosvetovo veľmi populárny a jeho prvky sa prelínajú do súčasnej tanečnej hudby. Zástupcovia tohto štýlu sú napr. Armin van Buuren, Aly & Fila, Paul van Dyk, John O’Callaghan.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Všeobecne je uplifting trance omnoho jemnejší než ostatné trance štýly ako napr. goa trance, ktorý má výrazne temnejšie podanie tónov použitých v skladbe. Namiesto goa trance používa uplifting trance podobný akordový základ ako progressive trance, ale s odlišným priebehom. Jeho základom je hlavný durový kvintakord a v pozadí ďalšie podružené akordové tóniny tvoriace „epickú“ medódiu. Týmto striedaním akordov a tónin je možné dosiahnuť buď pozitívneho pocitu skladby „happy“ alebo naopak negatívneho „sad“. Veľmi výrazným znakom tohoto štýlu sú tzv. „breakdowny“ - zlomy a spomalenia, kde je hlavná rýchla časť tempa často dosahujúca okolo 150 BPM nahradená len melódiou. Existuje veľmi úzky vzťah medzi uplifting trance a uplifting house, ale obyčajne čokoľvek dosahuje tempo nad 136 BPM sa dá považovať za trance.

História a súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Sensation White 2007, Litva

Najväčšej popularite sa tešil uplifting Trance na konci 90. rokov a začiatkom roku 2000. DJovia hrajúci tento štýl nemali veľkú klubovú podporu a preto sa stal uplifting trance skôr undergroundovou záležitosťou. Tento trend sa však od roku 2006 začal meniť a usporiadatelia veľkých halových akcií ako Sensation White alebo Transmission začali na svoju show umelcov hrajúcich predovšetkým tento štýl pozývať. Veľkej popularite sa uplifting trance vždy tešil a teší v Poľsku a ostatných východoeurópskych krajinách. Celkovo je poľská uplifting trance scéna veľmi aktívna a tvorba producentov ako napr. Nitrous Oxide, Nucvise zaraďujú na svoj zoznam aj také hviezdy ako Armin van Buuren, Above & Beyond a Aly & Fila. Za dobu svojej existencie sa trance scéna rozdrobila na mnoho rôznych štýlov a žánrov. Napríklad môžeme menovať kríženca medzi goa trance a uplifting trance, ktorý sa nazýva nitzhonot. Až na začiatku roku 2006 sa stretla uplifting scéna s opätovnou vlnou záujmu či už starších alebo mladších trance fanúšikov a tento vzostup pokračoval aj v roku 2009. Tento štýl sa tak opätovne zaradil na pevné miesto na poli tanečnej a klubovej hudby.

Interpreti[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Uplifting trance na českej Wikipédii.