Euterpe oleracea

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Euterpe oleracea
Háj paliem v Brazílii
Euterpe oleracea

Euterpe oleracea je druh palmy z rodu euterpa, pestovaný pre ovocie a vynikajúcu dužinu palmy.

Miestne názvy[upraviť | upraviť zdroj]

Plody - často aj rastlina - sa označujú port. açaí (Prehrať vyslov:asaí), šp. azaí, huasaí, angl. assai, aqai, acai; lokálne názvy v juž. Amerike: wasséi, wassaye, ouasseye, wasiye, wasei, pino(t), was(i), manicole, pina(palm), palissadepalm, manaka, (swampoe-)prasara, wah-pu, wapoe, murrapo.

Názov palmy pochádza z tupiančiny (jazyková skupina centrálnej Južnej Ameriky) slova ïwasa'i (ovocie, ktoré plače alebo vylučuje vodu). Globálny dopyt po ovocí sa rýchlo rozšíril v posledných rokoch, a palma sa teraz pestuje predovšetkým na tento účel. Blízko príbuzný druh Euterpe edulis sa teraz prevažne používa na dužinu palmy.

Zber a využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Ovocie[upraviť | upraviť zdroj]

Chladená "açaí na tigela"

Ovocím sú malé, okrúhle, čierno-fialové kôstkovice s priemerom asi 25 mm, na vzhľad a veľkosť podobné hroznu, ale s vačším množstvom vlákniny. Palma produkuje rozvetvené strapce 500 až 900 plodov dvakrát ročne.Celkom cca 20 kg. Plod má jediné veľké semeno asi 7-10 mm v priemere. Exokarp zo zrelých plodov je hlboko purpurovej farby, alebo zelený, v závislosti na druhu palmy a jeho zrelosti. Mezokarp je chudý, s konzistentnou hrúbkou 1 mm alebo menej. Obklopuje objemnú a ťažkú vnútornú vrstvu oplodia, ktorá obsahuje semeno s embryom a bohatým endospermom. Semená tvoria asi 80% ovocia.

Bobule sa oberajú na konzumáciu. V štúdii troch tradičných populácií Caboclo v amazonskej oblasti Brazílie, bola palma opísaná ako najdôležitejší druh rastliny, pretože plody tvoria hlavnú časť ich stravy, do 42 % z celkového hmotnostného príjmu potravy hmotnosti.[1]

V brazílskom severnom federálnom štáte Pará sa dužina palmy (Euterpe oleracea) tradične podáva v tekvici zvanej "cuias" s tapiokou, a v závislosti od miestnych preferencií ju možno konzumovať buď slanú alebo sladkú (je známe, že sa používa mix cukru, rapadury a medu). Plody palmy sa stali populárnymi v južnej Brazílii, kde sa konzumujú ako chladená "Acai na tigela" ("Acai v miske"), väčšinou v zmesi s granolou. Plody palmy sa hojne konzumujú aj ako príchuť zmrzliny alebo šťavy, šťava sa používa aj ako príchuť likéru. Od roku 1990 sa šťavy a výťažky z palmy používajú na celom svete v rôznych zmesiach šťavy, dreniach, sýtených vodách a ostatných nápojoch.

Oddeľovanie dužiny od semien na trhu v Belém, federálny štát Pará

Doplnok stravy[upraviť | upraviť zdroj]

V ostatnej dobe sa bobule palmy dodávajú na trh ako potravinový doplnok. Spoločnosti ponúkajú produkty z bobúľ palmy vo forme tabliet, džúsov, drení, instantných nápojov v prášku, či celé ovocie.

Predajcovia týchto výrobkov tvrdia, že palma poskytuje zvýšenú hladinu energie, zlepšenie sexuálnej výkonnosti, zlepšenie trávenia, detoxikáciu, vysoký obsah vlákniny, zlepšenie vzhľadu pokožky, zlepšenie zdravia srdca, zlepšenie spánku a zníženie hladiny cholesterolu. Nezisková organizácia Quackwatch poznamenala, že "šťava z palmy má len strednú hladinu antioxidantov - menej ako hrozno Concord, čučoriedky alebo čiernočerešňová šťava, ale viac ako šťavy brusnice, pomaranča, či jablka." Okrem toho, do akej miery antioxidanty samé podporu zdravie, je predmetom mnohých diskusií. Žiadne vierohodné dôkazy nenaznačujú, že antioxidanty podporujú zníženie váhy. Podľa Centra pre vedu vo verejnom záujme (CSPI) z Washingtonu tisíce spotrebiteľov, mali problémy zastaviť opakujúce sa náklady spojene so "skušaním" bezplatných vzoriek produktov palmy. Rozšírené sú aj zrejme nepravdivé tvrdenia o liečbe cukrovky a iných chronických ochorení, ako aj zväčšení penisu a zvyšení sexuálnej aktivity mužov a sexuálnej príťažlivosti žien.

Do marca 2009 neboli k dispozícii žiadne vedecky kontrolované štúdie podporujúce žiadne z týchto tvrdení. Podľa korešpondentky ABC News Susan Donaldson tieto výrobky neboli hodnotené v USA úradom pre potraviny a liečivá, a ich účinnosť je sporná. Na konci roka 2008, právnici Oprah Winfrey Show začali vyšetrovať údajné vyhlásenie výrobcov, že častý hosť Oprah Show doktor Mehmet Oz odporučil svoje výrobky alebo palmu všeobecne na redukciu váhy.

Plnohodnotné učinky acai, okrem čerstvých bobúľ s ktorými sa v Európe asi nestretneme, majú iba produkty "sušené mrazom" vo forme zmrazenej drene, alebo prášku samozrejme s odkazom na príslušný certifikát.

Iné použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem využitia jej bobúľ ako potraviny alebo príchute v tequile má palma aj iné komerčné využitie. Listy sa môžu použiť na klobúky, rohože, koše, metly a strechy pre domácnosti a kmene, odolné voči škodcom, pre pozemné staviteľstvo alebo sa môžu spracovať ako zdroj minerálov.

Až 80 % hmotnosti plodov, semien palmy môže byť krmivom pre hospodárske zvieratá alebo ako súčasť organickej pôdy pre rastliny. Semená sa používajú na výsadbu nových rastlín, ktoré sa po získaní potrebnej veľkosti počas niekoľkých mesiacov vysádzajú na plantáže. Semená sú zdrojom nasýtených a polynenasýtených mastných kyselín.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. *Murrieta RSS, Dufour DL, Siqueira AD. Food consumption and subsistence in three Caboclo populations on Marajo Island, Amazonia, Brazil. Human Ecology, 1999, s. 455–75. DOI10.1023/A:1018779624490.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]