Exeterská katedrála

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Exeterská katedrála

Exeterská katedrála je anglikánska katedrála v meste Exeter na juhozápade Anglicka a sídlo biskupa exeterského. Súčasná budova bola dokončená okolo roku 1400 a jej zvláštnosťou je okrem iného najdlhší neprerušovaný klenutý strop v Anglicku.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Založenie katedrály, zasvätenej sv. Petrovi, je datované do roku 1050, kedy sem bolo presunuté, z obáv pred útokmi z mora sídlo biskupa Devonu a Cornwallu. Už predtým existoval v Exetere saský chrám v ktorom sídlil biskup Leofric, ale bohoslužby sa často konali na otvorenom priestranstve neďaleko miesta, kde teraz stojí katedrála. Menovanie synovca Viliama I. do exeterskej diecézy bolo impulzom ku stavbe katedrály v normanskom slohu, ktorá bola začatá v roku 1133. Po menovaní nového biskupa v roku 1258 bola stavba označená za zastaranú a bola rekonštruovaná v gotickom slohu. Väčšia časť normanskej stavby, dve masívne štvorcové veže a časť múrov, bola zachovaná. Nová katedrála bola dokončená okolo roku 1400.

Podobne ako ostatné anglické katedrály bola aj exeterská poškodená v čase rušenia anglických kláštorov za Henricha VIII., ale pretože nebola kláštorom, nebola škoda veľká. Počas občianskej vojny bola zničená krížová chodba. Po menovaní Karola II. bola katedrála vybavená veľkolepými organmi. Bombardovanie za druhej svetovej vojny spôsobilo veľké poškodenie katedrály, boli zničené najmä mozaikové okná.

Medzi zvláštnosti katedrály patria veľké hodiny (jedny z niekoľkých astronomických hodín pochádzajúcich z čias 14.16. storočia v západnom Anglicku), balkóny a zdobený strop na ktorom je okrem iného zobrazená vražda Tomáša Becketa. Vzhľadom na to, že katedrála nemá centrálnu vežu, je tento zdobený strop najdlhším neprerušeným klenutým stropom v Anglicku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 50°43′21″S 3°31′48″Z / 50,7225°S 3,5299°Z / 50.7225; -3.5299

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Exeterská katedrála na českej Wikipédii.