FGM-148 Javelin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
FGM-148 Javelin

Odpaľovacie zariadenie Javelin.
Typ: RPG (Protitanková zbraň)
Miesto pôvodu: USA USA
História služby
V službe: 1996-súčasnosť
História výroby
Výrobca: Raytheon a Lockheed Martin
Vyrobené: 1993-súčasnosť
Počet vyrobených kusov: 12000 odpaľovacích zariadení, 45000 striel
Základné údaje
Hmotnosť: 22,3 kg
Dĺžka: 1,2 m
Kaliber: 127 mm
Účinný dostrel: 65 - 2 500 m

FGM-148 Javelin je americká prenosná protitanková zbraň typu „vystreľ a zabudni“. Jeho strela dokáže zničiť tanky a obrnené vozidlá na vzdialenosť 2,5 km. Javelin však má schopnosť ničiť aj iné typy cieľov, ako sú opevnenia, bunkre a helikoptéry. V americkej amráde bola táto zbraň zavedená v roku 1996, kedy začala nahrádzať zastaranú M47 Dragon.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Zbraň M47 Dragon od svojho zavedenia do služby v roku 1973 čelila značným nedostatkom z hľadiska spoľahlivosti a výkonu. Preto americká armáda spustila v roku 1984 program „Advanced Anti-Tank Weapon System-Medium“ (AAWS-M), ktorého cieľom bolo nahradiť M47 Dragon.

V roku 1986 schválil úrad ministra obrany požiadavky na AAWS-M, čím dal programu zelenú. V roku 1989 bola Pentagonom podpísana zmluva, na základe ktorej sa vývoj rozbehol v plnom rozsahu. O dva roky neskôr dostal program AAWS-M označenie „Javelin“.

V marci 1993 sa začalo ostré testovanie Javelinu, ktoré prebiehalo počas celého roku. V decembri 1993 bola spustená malosériová výroba novej zbrane a v roku 1996 bol Javelin zavedený do výzbroje americkej armády.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Javelin má dĺžku 1,2 m, priemer 127 mm a hmotnosť 22,3 kg (s malými rozdielmi v závislosti od variantu). Raketa nesie vysoko výbušnú protitankovú (HEAT) hlavicu s tandemovou náložou o hmotnosti 8,4 kg. Oficiálne má maximálny dosah 2 500 m, ale Spojené štáty uvádzajú, že „vo väčšine prevádzkových podmienok preukázal výkon do 4 000 m“.

Strela letí rýchlosťou okolo 140 m/s a môže byť nasadená v režime útoku zhora alebo v režime priameho útoku. Režim útoku zhora je určený na ničenie tankov - strela letí nahor do výšky 150 m, odkiaľ zasahuje najzraniteľnejšiu vrchnú časť tanku. Režim priameho útoku je určený na ničenie opevnených cieľov, bunkrov, budov alebo helikoptér. V tomto režime letí strela priamo k svojmu cieľu v maximálnej výške 50 m. Zatiaľ čo penetračné schopnosti Javelinu sú utajené, americké vojenské výcvikové dokumenty uvádzajú, že Javelin „preniká všetkým známym pancierom, značne presahujúcim 762 mm RHA.

CLU systému Javelin - väčšia šošovka predstavuje nočné videnie a menšia dennú optiku

Javelin používa optickú šošovku a odpaľovač s názvom Command Launch Unit (CLU). CLU váži 6,4 kg a používa pasívne infračervené navádzanie na zameranie a sledovanie cieľov. Denný zameriavač je vybavený 4-násobným zväčšením a infračervený nočný zameriavač má štvornásobné a deväťnásobné zväčšenie.

FGM-148 je navrhnutá tak, aby bolo možné raketu odpaľovať z ramena, ale môže byť prípadne namontovaná na kolesových alebo pásových vozidlách. Javelin je raketový systém typu „vystrel a zabudni“ využívajúci automatické infračervené navádzanie, čo znamená, že operátori môžu vystreliť a rýchlo sa presunúť do úkrytu, premiestniť sa na inú bojovú pozíciu alebo znova nabiť, aby mohli znova strieľať. Jeho opätovné nabitie a použitie trvá približne jednu minútu.

Keď operátor stlačí spúšť, prvý motor vysunie strelu z odpaľovacej trubice. Keď strela opustí odpaľovaciu trubicu, zapáli svoj hlavný letový motor, aby ju pohnala smerom k cieľu. Tento spôsob odpaľovania Javelinu zabraňuje tomu, aby výfukové plyny rakety zasiahli operátora. To umožňuje streľbu zvnútra stiesnených priestorov a budov. Na vyškolenie kvalifikovaného operátora je potrebných len 72 hodín.[1]

Nasadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Ruská invázia na Ukrajinu[upraviť | upraviť zdroj]

Americký vojak odpaľujúci raketu Javelin

V prvom roku od rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá začala 24. februára 2022, dodali Spojené štáty ukrajinskej armáde viac ako 8 500 rakiet Javelin. V správe z 3. marca 2022 predstaviteľ amerických špeciálnych operácií monitorujúcich konflikt uviedol, že počiatočné odhady hovoria, že z celkového počtu 300 vypálených rakiet Javelin až 280 úspešne vyradilo ruské obrnené vozidlá.

Alexander zo 128. samostatnej zakarpatskej horskej útočnej brigády, ktorý je operátorom systémov Javelin a NLAW, tvrdí, že počas jedného dňa (3. marca 2022) zničil šesť ruských obrnených vozidiel. Uviedol, že na začiatku vojny, keď mal možnosť použiť Javelin deväťkrát, tak vo ôsmych prípadoch bol cieľ zničený a raz poškodený. Išlo o tri tanky, 5 obrnených transportérov a jeden MT-LB.

Ukrajinská armáda tvrdí, že dovážané protitankové strely sú pohodlné a ľahko sa používajú. Podľa vyjadrení ukrajinských predstaviteľov, "od vybalenia Javelinu po prvý výstrel uplynie maximálne jeden a pol minúty".

Americký vojak odpaľujúci Javelin počas cvičenia Eager Lion 2019

Na otázku, ktorý z protitankových systémov je lepší, či NLAW alebo Javelin, operátor Anatolij odpovedal: "Zo skúsenosti poviem, že najlepšie je použiť ich vo dvojici. NLAW je výborný na krátke vzdialenosti - od 20 do 600 metrov, takže je nepostrádateľný pre bojové operácie v mestské oblasti. A Javelin je najlepší od 1 do 2,5 kilometra, teda vo voľnom teréne." Oba systémy sú podľa neho z hľadiska poškodenia protivníkovej techniky veľmi účinné. "Ak sú namierené správne na cieľ, na 100 percent ho zasiahnu a zničia. Neexistuje, aby strela neprenikla pancierom alebo niečím iným. A všetky mriežky, ktoré sú navarené na ruských tankoch, BMP alebo obrnených transportéroch majú takmer nulovú účinnosť."

Samozrejme, každá zbraň má aj svoje nedostatky. V prípade Javelinu je tou hlavnou slabinou jeho cena. Použitie termovíznej hlavice urobilo z Javelinu jednu z najdrahších protitankových zbraní na svete. Náklady na modernú verziu rakety sa odhadujú na viac ako 200 000 dolárov, čo predstavuje 10-krát vyššie náklady ako na ukrajinské protitankové systémy.

Ďalšie nevýhody sú zvyčajne spomínané ruskými vojenskými expertmi. Tí hovoria o dosahu len 2,5 km, čo je údajne nedostatočné, pretože ruské tanky môžu strieľať až na 5 km. Tu je ale potrebné uviesť, že ruský tank dokáže vystreliť na 5 km len extrémne drahú riadenú strelu a navyše spozorovať z tanku operátora prenosného protitankového systému už na 1 km je značne komplikované. Ďalšou ruskou tézou o nedostatkoch Javelinu je, že ide o „pomalú“ raketu, ktorá letí pri maximálnom dolete asi 13 sekúnd. A preto ho údajne ruské komplexy aktívnej obrany môžu ľahko zničiť. Faktom však je, že ani jeden sériový ruský tank nemá komplex aktívnej ochrany.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FGM-148 Javelin [online]. missilethreat.csis.org, 2022-03-21, [cit. 2023-08-31]. Dostupné online.
  2. PIKE, John. Military [online]. globalsecurity.org, [cit. 2023-09-01]. Dostupné online.