Fail Alsynov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fail Alsynov
baškirský aktivista
Narodenie7. december 1986 (37 rokov)
Juldybajevo, Baškirská ASSR
Národnosťbaškirská

Fail Fattachovič Alsynov (* 7. december 1986, Juldybajevo, Baškirská ASSR) je verejný činiteľ a aktivista za ochranu prírody, etnickej identity a jazyka v ruskej republike Baškirsko.

Jeho odsúdenie na štyri roky väzenia vyvolalo v januári 2024 protesty v Baškirsku, v meste Bajmak, ktorých sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. Vyústili do potýčky s políciou, ktorá použila slzný plyn a bila demonštrantov obuškami.[1]

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v dedine Juldybajevo v Zilairskom rajóne v Baškirsku ako prostredný z troch bratov. Okrem nich má ešte sestru. Na Baškirskej štátnej univerzite vyštudoval históriu.

Alsynov sa pravidelne zúčastňuje všetkých demonštrácií za ochranu prírody v tejto republike. Zasadzoval sa tiež za zachovanie baškirského jazyka.

V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu kritizoval vojenskú mobilizáciu ako genocídu baškirského národa. Napísal, že vojna Ruska s Ukrajinou „nie je naša vojna“. Úrady mu potom uložili pokutu 10 tisíc rubľov a v marci 2023 u neho prebehla domová prehliadka.[2] Dlhodobo sa ukazuje, že práve z radov etnických minorít je v Rusku do bojov na Ukrajine vysielaných neúmerne mnoho mužov.

Alsynov bol tiež lídrom občianskeho hnutia Baškort (rus. Башкирская общественная организация «Башкорт»), ktorého cieľom bolo zachovanie etnickej identity Baškirov. Hnutie bolo v roku 2020 zakázané ako extrémistické.

Trestné stíhanie[upraviť | upraviť zdroj]

Úrady začali Alsynova stíhať, keď sa naňho sťažoval Radij Chabirov, ktorý stojí na čele tejto republiky. Alsynov podľa neho štve miestnych obyvateľov proti predstaviteľom arménskeho, ruského a tatárskeho národa. Priaznivci Alsynova sú presvedčení, že zo strany úradov ide o pomstu za to, že pred rokmi prekazil plány na ťažbu v oblasti hory Kuštau. Neskôr bola v tejto oblasti vyhlásená prírodná rezervácia.

Podľa súdu je Alsynov vinný zo šírenia nenávisti, kvôli jeho vystúpeniu v roku 2023 na demonštrácii proti ťažbe zlata v Povolží. Odsúdil ho k štyrom rokom väzenia. Alsynov sa chce proti rozsudku odvolať.

Vynesenie rozsudku očakávalo pred budovou súdu v meste Bajmak niekoľko tisíc ľudí. Dav potom skandoval: „Slobodu!“, „Hanba!“ a „Fail, sme s tebou!“ Demonštrácia prerástla v potýčky s políciou, ktorá použila slzný plyn a bila demonštrantov obuškami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. V ruskom Povolží vypukli nevídané protesty, demonštrantov rozháňa polícia, HNonline.sk, 17. 1. 2024
  2. Anna Hrdinová, Kreml zaskočily nepokoje na Urale. Jedny z největších od začátku války, Seznam Zprávy, 18.1.2024