Foo Fighters

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O jednom z označení americkej armády pre UFO pozri foo fighter.
Foo Fighters
Foo Fighters v roku 2018
Foo Fighters v roku 2018
Základné informácie
Pôvod USA  USA
Žáner(-re) hard rock
alternatívny rock
post-grunge
Pôsobenie 1995 – súčasnosť
Členovia skupiny
Dave Grohl
Nate Mendel
Pat Smear
Chris Shiflett
Rami Jaffee
Bývalí členovia
Franz Stahl
William Goldsmith
Taylor Hawkins

Foo Fighters je americká rocková skupina, ktorú v roku 1995 vytvorili Dave Grohl, Nate Mendel, William Goldsmith a Pat Smear. Skupina sa stala populárna koncom 90. tych rokov, keď vyšli viaceré hity ako napr. „Learn To Fly“ (1999), „Everlong“ (1997), či „This Is A Call“ (1995). Skupina vydala zatiaľ 10 štúdiových albumov a nahrala viaceré skladby pre hudbu k filmom.

Dave Grohl, ktorý bol bývalým bubeníkom Nirvany sa rozhodol nahrať viaceré vlastné skladby, ktoré neskôr vyšli pod názvom „Late!“. V roku 1995 vyšiel ich prvý debutový album s rovnomenným názvom. Grohl nechcel aby boli Foo Fighters iba skupinou jedného hudobníka a tak prišli do skupiny ďalší traja členovia. Pôvodne mal v skupine pôsobiť aj Krist Novoselic, ale novým basgitaristom sa stal nakoniec Nate Mendel, predtým basgitarista skupiny Sunny Day Real Estate. V roku 1997 odišiel pre nezhody s Daveom Grohlom bubeník William Goldsmith a nahradil ho Taylor Hawkins. V tom istom roku odišiel aj gitarista Pat Smear a nahradil ho Franz Stahl. Stahl opustil skupinu v roku 1999 a nahradil ho terajší gitarista Chris Shiflett.

Bubeník Taylor Hawkins zomrel 25. marca 2022 počas turné v Kolumbii na hotelovej izbe. Príčina smrti nebola zverejnená, predbežné testy našli v jeho tele desať typov látok, vrátane antidepresív, liekov proti úzkosti a tetrahydrokanabinolu (THC), ktorý sa nachádza v marihuane, pričom však vyšetrovatelia neuviedli, či tieto látky spôsobili smrť. Skupina následne zrušila všetky svoje plánované koncerty.[1]

Počas svojej existencie skupina dosiahla viaceré úspechy, tri z ich albumov získali cenu Grammy za najlepší rockový album, pričom všetkých šesť bolo nominovaných na toto ocenenie. V roku 2021 sa skupina stala členom Rock and Roll Hall of Fame.[2]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik a fungovanie skupine je späté s hudobníkom Daveom Grohlom. Grohl, ktorý v minulosti hrával vo washingtonskej hardcore punkovej scéne bol členom skupiny Nirvana. V roku 1994 po rozpade skupiny sa rozhodol vydať svojou vlastnou cestou (ešte v roku 1992 vydal album Pocketwatch). V októbri 1994 nahral dvanásť skladieb, s výnimkou jednej všetky sám.[3] Pôvodná demo nahrávka vzbudila pozornosť u hudobných vydavateľov[4] a dvanásť skladieb tvorilo základ prvého albumu, ktorý niesol názov Foo Fighters. Toto pomenovanie vybral Grohl ako označenie pre neidentifikované letecké objekty počas druhej svetovej vojny. Po vydaní albumu sa vydal na koncertné turné a pripojil k projektu ďalších hudobníkov.

Očakávalo sa, že členom skupiny sa stane aj Krist Novoselic z Nirvany, no Grohl nakoniec vybral iných členov.[5] Po rozpade seattlskej emo skupiny Sunny Day Real Estate sa členmi Foo Fighters stali bývalý basgitarista skupiny Nate Mendel a bývalý bubeník William Goldsmith. Ďalším členom bol gitarista Pat Smear, ktorý pred príchodom do skupiny pôsobil v skupinách The Germs a Nirvana.

Ich debutové vystúpenie sa konalo vo februári 1995. Grohl odmietal veľké rozhovory a veľké turné skupiny. Na jar 1995 hrávali ako predkapela Mikeovi Wattovi. V júni 1995 vydali prvý singel, ktorým bola skladba „This Is A Call“ a ďalší mesiac vyšiel spomínaný debutový album. Ďalšími singlami sa stali skladby „I'll Stick Around“, „For All The Cows“ a „Big Me“. Nasledujúce obdobie strávila skupina na turné a tiež prvýkrát vystupovali na festivale v Readingu.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Členovia skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dakin Andone, CNN. What we know about the death of Foo Fighters drummer Taylor Hawkins [online]. edition.cnn.com, 2022-03-28, [cit. 2022-04-20]. Dostupné online.
  2. Rock and Roll Hall of Fame Inducts Foo Fighters + More as Class of 2021 [online]. loudwire.com, [cit. 2021-12-01]. Dostupné online.
  3. Erlewine, Stephen Thomas. "Biography" Archivované 2001-04-22 na Wayback Machine. Allmusic.com.
  4. Strauss, Neil. "The Pop Life". The New York Times. 1995.
  5. Mundy, Chris. "Invasion of Foo Fighters Archivované 2008-12-24 na Wayback Machine". Rolling Stone. 1995.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Foo Fighters

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Foo Fighters na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]