Frasier (lev)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Frasier (* 1952 - † 13. júl 1972) bol cirkusový lev, ktorý strávil väčšinu svojho života v cirkuse v mexickom meste Tijuana. Stal sa americkou senzáciou,[1] keď na sklonku svojho života splodil vyše 35 potomkov.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Frasier sa narodil v roku 1952. Väčšiu časť svojho života prežil v Tijuane v Mexiku, kde bol cirkusovou atrakciou. Začiatkom 70. rokov sa cirkus ocitol na pokraji bankrotu a starého leva Frasiera sa rozhodol odkúpiť Lion Country Safari park v Kalifornii. V tom čase mal už Frasier okolo 18 rokov, čo predstavuje ekvivalent človeka vo veku 80 rokov. Frasier sa v tom čase nachádzal vo veľmi zlej kondícii, bol bezzubý a podvyživený lev s vyplazeným jazykom, pretože bol natoľko slabý, že ho nedokázal držať v ústach.[2] Od Frasiera sa očakávalo, že v parku už len v pokoji dožije svoje posledné dni.

V tom čase však safari park čelil inému problému. Samice sa odmietali páriť. ZOO sa snažila nájsť vhodných samcov, no samice odmietali všetkých päť mladých zdravých statných levov, častokrát veľmi násilne. Tak trochu z recesie sa zamestnanci rozhodli, že s vyberavými samicami zoznámia Frasiera, nech si na staré kolená nájde kamarátky. Na prekvapenie všetkých si samice zamilovali starého a takmer slepého Frasiera. Pre levice bol natoľko neodolateľným, že dokonca dvanásť z nich mu predžuvalo potravu, keďže Frasier nemal zuby.

V priebehu nasledujúceho roka splodil so svojimi „ženami“ okolo 35 levíčat. Problém safari parku tak bol zažehnaný. Pre mnohých ostáva dodnes záhadou, ako si našiel Frasier cestu k samiciam. Výpovede návštevníkov naznačujú, že pozorovať Frasiera bola občas tragikomédia. Frasier mával problémy sa vôbec postaviť na nohy, prípadne jeden zamestnanec opísal, ako sa raz Frasier natiahol za potravou, ale úplne minul misku a jeho vyplazený jazyk skončil v prachu, no lev akoby to ani nevnímal a rozhodol sa miesto potravy pre spánok.

Frasier zomrel na zápal pľúc 13. júla 1972.[3]

Vo svete[upraviť | upraviť zdroj]

Tričká s jeho podobizňou sa okamžite stali najpopulárnejším suvenírom safari parku. Zvlášť obľúbené boli medzi staršími mužmi, ktorí Frasiera považovali za hrdinu.[4]

O jeho živote bola zložená pieseň „Frasier (The Sensuous Lion)“ od Sarah Vaughanovej.

V jednej z epizód seriálu The Leftovers (Pozostalí) je príbeh Frasiera opísaný.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The Amazing Story Of Frasier The Sensuous Lion – kimcampion.com [online]. [Cit. 2020-03-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. LIFE [online]. 2015-08-18, [cit. 2020-03-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Frasier The Lion (1952-1972) [online]. www.findagrave.com, [cit. 2020-03-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. The Amazing Story Of Frasier The Sensuous Lion – kimcampion.com [online]. [Cit. 2020-03-28]. Dostupné online. (po anglicky)