Grécke divadlo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Grécke divadlo je antické grécke divadlo a novodobé grécke divadlo.

Antické grécke divadlo[upraviť | upraviť zdroj]

Divadlo (dráma) vzniklo v Grécku v súvislosti s kultovými oslavami boha Dionýza, ktoré sa postupne premenili na každoročné oslavy s predstaveniami tragédií a komédií v podobe súťaže.

V Gréckej dráme bola najviac zastúpená tragédia a komédia. Tragédia sa vyvinula z dithyrambu. Medzi najznámejších tvorcov tragédie patrili: Aischylos, Euripides a Sofokles. Komédia sa vyvinula z improvizovaných falických piesní kommos. Medzi najznámejších tvorcov starej atickej komédie patril Aristofanes, novej atickej komédie Menandros.

Hrávalo sa v prírodných divadlách (theátron) na návrší. Samotný divadelný priestor malo časti: budova (skéné), proscénium, orchestre a polkruhovité stupňovité hľadisko. Prvé kamenné divadlo stálo v Aténach, ďalšie vznikli v Epidaure a Efeze.

Spočiatku hrali len dvaja herci, Sofokles zaviedol tretieho. Ženské roly hrali muži. Hralo sa v slávnostných kostýmoch s maskami.


Novodobé grécke divadlo[upraviť | upraviť zdroj]

Vzniklo pod vplyvom tureckej kultúry. Prvé novogrécke divadlo vzniklo v Aténach v roku 1839 a spôsobilo rozvoj gréckej dramatiky. Ďalším medzníkom bol vznik Novej scény a Gréckeho kráľovského divadla v Aténach. Po druhej svetovej vojne bola snaha rekonštruovať klasickú antickú drámu v amfiteátroch. Významní súčasní dramatici sú N. Kazantzakis a J. S. Kambanellis.