Hallux valgus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hallux valgus
Hallux valgus na röntgenovej snímke

Hallux valgus je štrukturálna deformita kĺbu palca na nohe s vybočením palca navonok od stredu tela a vybočením prvej záprstnej kosti dovnútra. Deformita vzniká na genetickom podklade a je zhoršovaná nevhodnou obuvou, preťažovaním alebo úrazmi.

Deformita je nie vždy bolestivá, často je však súčasťou rozsiahlejšej patologickej prestavby celého predonožia s pridruženými deformitami malých prstov na nohe (kladivkovité prsty, bolesti pod hlavičkami záprstných kostí). Deformita je okrem kostných abnormalít spojená s predĺžením šliach a väzov na vnútornej strane palca a s ich skrátením na vnútornej strane, s vykĺbením drobných kostičiek pod prvou záprstnou kosťou (sezamské kostičky). Okolie kĺbu môže byť zhrubnuté a začervenalé - toto je spôsobené tlakom na vačok (burzu) v okolí kĺbu, ktorá sa môže zapáliť (burzitída).

Liečba[upraviť | upraviť zdroj]

Hallux valgus sa lieči neoperačne ochrannými vložkami alebo narovnávačmi, ktoré sa nosia počas spánku (tzv. korektory). Ich efektivita je nejednoznačná, podobne nepresvedčivú účinnosť majú aj cvičenia. Operačné riešenie spočíva v uvoľnení skrátených mäkkých tkanív, v prerezaní a posune kostí, alebo v znehybnení kĺbov. Bolo vypracovaných mnoho metód, z ktorých ani jedna nie je univerzálna a ich použitie závisí od druhu deformity.
Najčastejšie v súčasnosti vykonávané operácie:

Súčasťou každého výkonu je odstránenie časti hlavice prvej záprstnej kosti, ktorá je vysunutá vnútorne a tlačí v topánke.