Hanumán

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloboh Hanuman pomáha Ramovi

Hanumán sa objavuje v Rámájane ako pomocník princa Rámu.

Ráma je považovaný za vtelenie Boha Višnu do ľudskej podoby. Ráma, Hanumán a Sítá sú kľúčovými postavami celého starovekého eposu Rámájana. Hanumán ako "opičí boh", teda ďalšie zoomorfné božstvo ako Ganéša (so sloňou tvárou), pomáha príncovi Rámovi v ťažkom boji proti démonovi Rávanovi. Indovia označujú Hanumána za polobožskú bytosť. Hanumán má aj svoje chrámy a na niektorých miestach v Indii má obrovskú popularitu.

Hanumán sa narodil v období trétájuga, teda vo veku v hinduistickom kalendári, ktorý bol oveľa skôr ako dej v Mahábhárate. Niektoré hinduistické zdroje uvádzajú, že je vtelením boha Šivu. Z tohto dôvodu je teda úplne akceptovateľné uctievať Hanumána, teda Šivovu energiu, kedy Šiva prichádza v podobe opice a Višnu ako človek inkarnovaný do princa Ramu.

Hanumán mal silný osobný vzťah s indickým bohom Súrjom, ktorý si ho po dlhých prosbách zobral za svojho žiaka. Keď Rámovi uniesli Sítu, Ráma sa ju podujal hľadať - nevedel ešte totiž, kde zmizla. Na ceste sa dostal do opičieho kráľovstva, ktorého kráľom bol Sugríva a zároveň aj synom boha Súrju. Sugríva im odporučí Hanumána ako pomocníka, ktorý k nim prichádza v preoblečení za Brahmana.

Po porážke démona Rávanu Hanumán odchádza späť do Himalájí.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]