Homunkul

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Homunkulus)
Homunkulus na ilustrácii z roku 1694

Homunkul[1] alebo homunkulus (lat. homunculus) znamená latinsky človiečik.

Všeobecný latinský pojem dostal v ranom novoveku nový význam v súvislosti so špekuláciami o možnom vytvorení umelého človeka. V alchymistickom spise De natura rerum ("O povahe vecí") z roku 1538 pripisovanom Paracelsovi sa podrobne opisuje ako z mužského semena vypestovať človiečika. Tento motív umelého človeka použil ešte J. W. Goethe v druhom dieli svojho Fausta.

Keď boli koncom 17. storočia objavené spermie, dostali názov homunkulus, pretože teória preformácie súdila, že obsahujú miniatúrneho, ale už hotového človeka, ktorý sa po ejakulácii v ženskom tele vyvinie v hotové bábätko. Až v 40. rokoch 19. storočia vedci pochopili, ako spermia preniká do vajíčka a že sa embryo začína vyvíjať až po oplodnení.

Iné použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Pojem homunkulus sa užíval aj vo filozofii, kde mal vysvetľovať, ako človek vníma: tak si možno predstaviť, že obraz na sietnici vníma akýsi vnútorný človiečik čiže homunkulus. Táto naivná predstava bola skoro opustená, pretože nič nevysvetľuje: keby sme mali vysvetliť vnímanie homunkula, museli by sme predpokladať, že aj on má v sebe ďalšieho a tak ďalej.

Napriek tomu sa slovo homunkulus niekedy užíva ako pomocná predstava v myšlienkových experimentoch, ale aj v neuroanatómii, kde označuje súbory mozgových funkcií, ktoré sa týkajú určitých orgánov a podobne. Homunkulus sa často vyskytuje aj vo fantastickej literatúre, v počítačových hrách a podobne.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  1. homunkul. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2010. 686 s. ISBN 978-80-970350-0-6. Zväzok 6. (His – Im), s. 142.

Ďalšia literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Homunculus. In: Lexikon alchymie a hermetických věd. Ed. Claus Priesner, Karin Figala; preklad Petr Babka. Vyd. 1. Praha : Vyšehrad, 2006. 368 s. (Kulturní historie.) ISBN 80-7021-815-0. S. 134.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Homunkul

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Homunkulus na českej Wikipédii.