Humphrey Appleby

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sir Humphrey Appleby, GCB, KBE, MVO, MA (Oxon) je fiktívna postava v britských televíznych seriáloch Yes, Minister (čes. Jistě, pane ministře) a Yes, Prime Minister (Jistě, pane premiére). Postavu stvárnil britský herec sir Nigel Hawthorne.

V seriáli Yes, Minister je sir Humphrey Appleby stálym tajomníkom Ministerstva pre administratívne záležitosti (fiktívneho ministerstva britskej vlády). V poslednej epizóde seriálu Yes, Minister (Party Games) sa stane tajomníkom vlády, čo je funkcia, ktorú zastáva v nadväzujúcom seriáli Yes, Prime Minister. Za stvárnenie tejto postavy získal Nigel Hawthorne štyrikrát (v rokoch 1981, 1982, 1986 a 1987) cenu BAFTA v kategórii Best Light Entertainment Performance.

Sir Humphrey je majster manipulácie, často sa vyjadruje rozvláčne - napríklad: Vzhľadom na mierne nebulóznu a nekonkrétnu povahu vášho poslania, aj trochu okrajový a periférny charakter vášho vplyvu na centrálne rokovanie a rozhodovanie v rámci politického procesu, zrejme existuje dôvod na reštrukturalizáciu ich akčných priorít takým spôsobom, že vaša likvidácia sa z ich aktuálnej agendy eliminuje. (tým ministra informoval, že už nie je na zozname teroristov)[1] - alebo úplne zahmlievajúco, ako napríklad: Nanešťastie, hoci tá odpoveď vskutku bola jasná, jednoduchá a priama, napriek tomu nastane istá ťažkosť, ak jej máme oprávnene prisúdiť štvrtý z prídomkov, ktoré ste teraz uviedol. Keďže presná korelácia medzi informáciou, ktorú ste tam v parlamente predniesol, a faktami, pokiaľ môžu byť identifikované a prezentované, je žiaľbohu taká, že pôsobí gnozeologické problémy, a to takých rozmerov, ktoré veľmi zaťažujú logické i sémantické zdroje anglického jazyka bremenom oveľa ťažším ako môže podľa rozumných očakávaní uniesť. (oznámenie premiérovi, že v snemovni - hoci nevedome - klamal).[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. "The Death List". Yes, Minister 3. časť, 2. séria.
  2. "The Tangled Web". Yes, Minister 8. časť, 2. séria.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Humphrey Appleby na českej Wikipédii.