Héfaistión

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Héfaistión pozri Héfaistión (rozlišovacia stránka).

Héfaistión alebo Hefaistion (*cca 360 pred Kr., Pella, Macedónia (dnes Grécko) – †324 pred Kr., Ekbatana) bol macedónsky šľachtic; druh, veliteľ jazdy (chiliarchos) a pravdepodobný milenec Alexandra Veľkého. Všeobecne sa usudzuje, že mu patrila najväčšia Alexandrova náklonnosť.

Pravdepodobne boli najlepšími priateľmi už od detstva, pretože aj Hefaistion získal svoje vzdelanie na dvore Alexandrovho otca. Hefaistion sa prvýkrát objavuje v okamihu, keď Alexander prišiel k Tróji. Tam obaja priatelia vzdali obete pri svätyniach hrdinov Achilla a Patrokla, pričom Alexander poctil Achilla a Hefaistion Patrokla. Aelian vo svojich Varia Historia (12.7) tvrdí, že "tým naznačil, že je predmetom Alexandrovej lásky, tak ako bol Patroklos predmetom Achillovej".

Vzťah, ktorý sa medzi nimi vyvinul bol neobvykle intímny a sexuálny. Báje vravia, že Alexander v boji muž proti mužovi nebol nikdy porazený, na lopatky ho dostal len Hefaistion. Do vyšších funkcií sa dostal v roku 330 pred Kr. ako veliteľ jazdy, čím sa stal po Filótovej smrti; v roku 327 dostal za úlohu premostiť Indus. Neskôr bol vymenovaný za veliteľa osobnej Alexandrovej stráže a nakoniec za veľmoža. V roku 324 pred Kr. pri hromadne svadbe v Súsách si rovnako ako Alexander vzal jednu z Dáreiových dcér.

Na jeseň roku 324 pred Kr. išiel Alexander do Ekbatany. Tam sa prihodilo, že Hefaistion, oslabený indickou džungľou a gedrozskou púšťou, po jednom z mnohých pijáckych posedení ochorel a zomrel. Alexander bol od žiaľu celý bez seba. Hefaistionovho lekára dal popraviť, niekoľko dní sa postil a potom vypravil monumentálny pohreb. Neskorší rímski spisovatelia opisovali Alexandrov prejav žiaľu ako prehnaný, no Alexandrovi súčasníci ho asi za taký nepovažovali.

Alexander sa zo smrti Hefaistiona až do konca svojho života v Babylone o rok neskôr nespamätal. Otázka Héfaistionovej rýchlej smrti bola nevyriešená. Nevie sa, či bol otrávený žiarlivou Roxanou, spolubojovníkmi, alebo zomrel len na následok choroby. Poslednú poctu, ktorú Alexander Hefaistionovi preukázal bolo okrem nádherného pohrebu vymenovanie za "héróa".

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Héfaistión