DB2

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z IBM DB2)

DB2 je relačná databáza firmy IBM, ktorá je dostupná vo viacerých verziách alebo licenčných dohodách. Nakonfigurovaním verzie s redukovanými vlastnosťami IBM dovoľuje zákazníkom neplatiť za vybrané vlastnosti, ktoré nepotrebujú. Vzorové edície zahŕňajú Express, Workgroup a Enterprise Edíciu. Najviac sofistikovaná edícia na Linux/UNIX/Windows je DB2 Data Warehouse Enterprise Edition (DB2 DWE). Táto edícia určená pre zmiešané pracovné zaťaženie (OLTP a dátové skladovanie) alebo business intelligence (BI) implementácie. DB2 DWE zahŕňa rozličné BI črty ako ETL, data mining, OLAP, a in-line analytics.

DB2 pre z/OS je dostupná pod jej vlastnými licenčnými podmienkami. Začínajúc verziou 8, IBM prinesla DB2 pre z/OS a ostatné platformy navzájom zblížila (predtým tu boli významné rozdiely v SQL slovníkoch, napríklad). DB2 pre z/OS má niektoré exkluzivity – znateľné Multi-Level Security (MLS), extrémne veľké rozmery tabuliek a hardvérovo asistovaná kompresia – kvôli špecíalnemu prostrediu a požiadavkám zákazníkov. DB2 pre z/OS bola vždy známa pre jej vedúci OLTP výkon a schopnosti, a pre jej spoľahlivosť a dostupnosť podpory najdôležitejších operácii pre podnikanie, ale z/OS verzia teraz začína získavať BI črty ako aj materialized query tables (MQTs) a hviezdicovú schému. Larry Ellison z Oracle komentoval, že DB2 pre z/OS je jedna konkurenčná databáza ktorá si zaslúži obdiv a rešpekt.[1]

30. januára 2006 IBM vypustilo bezpoplatkovú verziu DB2 tiež nazývanú DB2 Express-C. Touto cestou očakávalo odpoveď na nedávno oznámené voľné verzie Oracle 10g a Microsoft SQL Server. Na rozdiel od Microsoft SQL Serveru alebo voľných edícií Oracle, Express-C nemá limit na počet používateľov alebo na veľkosť databázy. Zatiaľ čo verzie 8.2 a 9.1 DB2 Express-C má predpísany hardvérový limit na server na ktorom beží, DB2 Express-C 9.5 môže bežať na windowsových aj linuxových strojoch rôznej veľkosti, ale databáza nevyužije viac ako 2 CPU jadrá a 2GB RAM. V roku 2007, IBM predstavilo ročné paušálne predplatné (Fixed Term Licence FTL), ktorá ponúka ročnú telefónnu podporu pre Express-C za 3000 USD za jeden server. Nákup FTL tiež dovoľuje DB2 Express-C databáze využiť až do štyroch CPU jadier a 4GB RAM. Používatelia DB2 Express-C ktorý si nekúpia FTL predplatné môžu dostať podporu a asistenciu zadarmo, verejné web fórum udržiavané IBM technikmi a ostatnými DB2 používateľmi.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. "In Larry's Own Words"[nefunkčný odkaz], October, 2003

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]