Inteligentný termostat

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Inteligentné termostaty sú wi-fi termostaty, ktoré možno použiť s domácou automatizáciou a sú zodpovedné za ovládanie vykurovania, vetrania a klimatizácie domácnosti. Vykonávajú podobné funkcie ako programovateľný termostat, pretože umožňujú používateľovi ovládať teplotu svojho domova počas dňa pomocou plánu, ale obsahujú aj ďalšie funkcie, ako sú senzory a Wi-Fi pripojenie,[1][2] ktoré vylepšujú možnosti nastavenia programovateľných termostatov.

Rovnako ako ostatné Wi-Fi termostaty sú pripojené k internetu cez Wi-Fi sieť. Umožňujú používateľom upravovať nastavenia vykurovania z iných zariadení pripojených na internet, ako je napríklad laptop alebo smartfóny. To umožňuje používateľom ovládať termostat na diaľku. Toto jednoduché používanie je nevyhnutné na zabezpečenie úspor energie: štúdie ukázali, že domácnosti s programovateľnými termostatmi majú v skutočnosti vyššiu spotrebu energie ako tie s jednoduchými termostatmi, pretože ich obyvatelia nesprávne naprogramujú alebo úplne vyradia z prevádzky.[3][4]

Inteligentné termostaty tiež zaznamenávajú vnútorné/vonkajšie teploty, čas, kedy je systém HVAC v prevádzke, a môžu upozorniť používateľa, ak je potrebné vymeniť vzduchový filter systému. Tieto informácie sa zvyčajne zobrazia neskôr na zariadení pripojenom na internet, ako je napríklad smartfón.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Miller, Alexi, et al. Wi-Fi Programmable Controllable Thermostat Pilot Program Evaluation. The Cadmus Group, Sept. 2012, ma-eeac.org/wordpress/wp-content/uploads/Wi-Fi-Programmable-Controllable-Thermostat-Pilot-Program-Evaluation_Part-of-the-Massachusetts-2011-Residential-Retrofit-Low-Income-Program-Area-Study.pdf.
  2. HUPPI, Brian. System and method for integrating sensors in thermostats [online]. 19 Nov 2010. Dostupné online.
  3. Environmental Protection Agency. Summary of Research Findings From the Programmable Thermostat Market. Washington, DC: Office of Headquarters, 2004
  4. H Sachs. Programmable Thermostats. ACEEE, 2004