Irokézi (v užšom zmysle)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Irokézi (iné názvy: Irokézovia, vlastní Irokézi/Irokézovia; angl. Iroqouis) je bežné označenie tých 5 (neskôr 6) pôvodných kmeňov obyvateľov Severnej Ameriky, ktoré kedysi tvorili zväz známy ako Irokézska liga alebo Päť národov/Pätoro národov (neskôr Šesť národov/Šestoro národov).

V súčasnosti ich žije okolo 20 000 a to hlavne v New Yorku a Quebecu. Irokézi majú vlastné irokézske jazyky, ale hovoria zväčša anglicky. Vyznávajú náboženstvo domorodého proroka Handsome Lake-a alebo kresťanské náboženstvá.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pri príchode prvých Európanov do Severnej Ameriky obývali Irokézovia oblasť na severovýchode dnešných Spojených štátov amerických. Bývali v pravouhlých dlhých domoch s valcovými strechami. Živili sa lovom a pestovaním „troch sestier“ – kukurice, tekvice a fazule.

Koncom 16. storočia vznikla takzvaná Irokézska liga, známa aj ako Pätoro národov. Liga pozostávala z 5 pôvodných kmeňov (Mohawkovia, Onejdovia, Onondagovia, Kajugovia a Senekovia). V roku 1710 prijali do Ligy Tuskarorov a od roku 1722 je Liga známa ako Šestoro národov.

Dôležitými osobnosťami, ktoré urobili veľa pre zjednocovanie kmeňov, boli Hiawatha a Deganawida. V politickom živote zohrali významnú úlohu ženy. Veľkými nepriateľmi Irokézov boli kmene Hurónov a Algonquinov.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes pracuje veľa Irokézov v New Yorku, kde majú väčšiu možnosť získať zamestnanie ako v rezerváciach. Na výstavbe newyorských mrakodrapov mali významnu úlohu mohavskí stavební robotníci, ktorí netrpia závratom.

Kmene[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Irokézsky názov Preklad
Senekovia Onondowahgah Ľudia veľkého kopca
Kajugovia Guyohkohnyoh Ľudia veĺkej bažiny
Onondagovia Onöñda'gega Ľudia kopcov
Onejdovia/ Oneidovia Onayotekaono Ľudia stojaceho kameňa
Mohawkovia/ Mohavkovia Kanien'kehá:ka Ľudia kremeňa
Tuskarorovia Ska-Ruh-Reh Zberači konope

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Irokézové na českej Wikipédii.

  • slovenské názvy kmeňov podľa HORDERN, Nicholas; DRESNER, Simon; HILLMAN, Martin. Objavovanie Ameriky. Preklad Milan Jurčo. 1. vyd. Bratislava : Mladé letá, 1989. 511 s. ISBN 80-06-00117-0.
  • Dorling Kindersley Limited, J. Brožíková a spol.: Človek, 2005 ISBN 80-551-1062-X