Jad va-šem

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jad va-Šem

Jad va-Šem
Základné údaje
AdresaHar Herzl
JeruzalemIzrael
Rok založenia1953
Ďalšie odkazy
Webyadvashem.org

Jad va-Šem (iné prepisy: Jad vašem, Jad Vašem[1]; hebr. יד ושם‎) je hlavný izraelský pamätník obetí a hrdinov holokaustu v Jeruzaleme. Areál sa nachádza v Jeruzalemskom lese na západnom svahu Har Herzl, vo výške 804 m n. m.

Bol založený na základe rozhodnutia izraelského parlamentu v roku 1953. Hlavným cieľom pamätníka je zachovávať pamiatku na šesť miliónov obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. V roku 1963 bola pri izraelskom najvyššom súde zriadená mimoriadna komisia pre hľadanie spravodlivých, ktorá ľuďom, ktorí počas holokaustu preukázateľne prispeli k záchrane židov, udeľuje titul Spravodliví medzi národmi.

Meno pamätníka pochádza z biblického verša: „Ja im dám čosi lepšie ako sú synovia a dcéry; dám im miesto a meno (hebr. jad va-šem) v mojom dome, v mojom meste, dám im večné meno, ktoré nebude nikdy zotreté.“ (Izaiáš 56:5, Botekov preklad)

Po Múre nárekov je Jad va-Šem druhou najnavštevovanejšou turistickou pamiatkou v Izreali. Ročne ho navštívi asi 1 milión návštevníkov.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jad Vašem. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2013. 682 s. ISBN 978-80-970350-1-3. Zväzok 7. (In – Kalg), s. 310.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Jad va-šem

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]