Jamestown (Virgínia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jamestown na mape USA

Jamestown je prvá britská kolónia, ktorá sa v Severnej Amerike udržala. So zakladajúcou listinou, ktorú kráľ Jakub I. udelil Virgínskej (alebo Londýnskej) spoločnosti, sa v roku 1607 skupina približne 100 mužov vydala do Chesapeackého zálivu. Aby sa vyhli konfliktu so Španielmi, vybrali si miesto pri rieke asi 60 kilometrov od zátoky.

Kapitán John Smith[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina, ktorú tvorili najmä mešťania a dobrodruhovia zaujímajúci sa väčšmi o zlato ako o farmárčenie, nebola vyzbrojená dostatkom temperamentu ani schopnosťou začať úplne nový život v divočine. Medzi kolonistami si čoskoro získal autoritu kapitán John Smith. Napriek škriepkam, hladu a útokom Indiánov jeho schopnosť vynútiť si disciplínu pomohla počas prvého roka udržať malú kolóniu pri živote.

Choroba[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1609 sa Smith vrátil do Anglicka a za jeho neprítomnosti zavládla v kolónii anarchia. Počas zimy 1609 - 1610 väčšina kolonistov podľahla chorobám. V máji 1610 zostalo z pôvodných tristo osadníkov nažive už iba šesťdesiat. V tom istom roku bolo vyššie na rieke James založené mesto Henrico (dnešný Richmond).

Tabak a hospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Čoskoro však došlo k vývoju, ktorý zrevolucionizoval hospodárstvo Virgínie. V roku 1612 John Rolfe začal krížiť tabakové semeno dovezené zo Západnej Indie s domácimi odrodami a vyšľachtil nový druh, ktorý vyhovoval európskemu vkusu. Prvá zásielka tabaku dorazila do Londýna roku 1614. Za desať rokov sa tabak stal hlavným zdrojom príjmov Virgínie.

Kráľovská Kolónia[upraviť | upraviť zdroj]

Prosperita však neprišla hneď a úmrtnosť v dôsledku chorôb a útokov Indiánov zostávala mimoriadne vysoká. V rokoch 1607 - 1624 sa do kolónie prisťahovalo takmer 14 000 ľudí, no v roku 1624 z nich zostalo nažive len 1 132. Na odporúčanie kráľovskej komisie kráľ zrušil Virginsku spoločnosť a urobil z nej kráľovskú kolóniu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]