Jan Jacobs May van Schellinkhout

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jan Jacobs May van Schellinkhout
holandský moreplavec a prieskumník
Narodenie16. storočie
Úmrtie17. storočie
Národnosťholandská
Známy vďakaObjavenie ostrova Jan Mayen

Jan Jacobs May van Schellinkhout (* 16. storočie – † 17. storočie) bol holandský moreplavec, prieskumník a kapitán veľrybárskej lode. Preslávil sa tým, že bol po ňom pomenovaný ostrov Jan Mayen v Grónskom mori, ktorý objavil v júli 1614 ako jeden z prvých západných moreplavcov.[1]

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

May sa narodil v malej dedinke Schellinkhout východne od Hoornu v provincii Noord-Holland. Bol bratom Cornelia Jacobsza Maya, ktorý sa v roku 1624 stal prvým guvernérom Nieuw Nederland v Severnej Amerike.[2] Obaja bratia boli synovcami slávnejšieho moreplavca Jana Cornelisza Maya,[3] známeho svojimi výpravami za objavením Severovýchodného priechodu.

Objavenie ostrova Jan Mayen[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa Jana Mayena od Joan Blaeu zo 17. storočia storočí

May bol kapitánom lode Gouden Cath. Táto loď podnikla expedičnú plavbu pre amsterdamskú komoru Severskej spoločnosti a pri príležitosti tejto plavby narazil v júli 1614 na neznámy ostrov. Na palube bol aj veľmi uznávaný kartograf Joris Carolus. Podal správu o plavbe a predložil mapu. Hoci sa jeho správa stratila, jeho mapa sa zachovala. Na tejto mape pomenoval pohorie „Jan Meys Hoeck“ („Jan Meys Winkel“).V roku 1620 významný kartograf a tvorca glóbusov Willem Blaeu preniesol tento názov na celý ostrov. Odvtedy sa ostrov volal Jan Mayen. May však nebol prvý, kto objavil ostrov. Existujú skôr dôkazy, že najmenej dvaja ďalší námorníci dorazili na ostrov o týždeň alebo dva skôr. Boli to holandský kapitán Jan Janszoon Kerckhoof, ktorý sa tiež plavil pre Severskú spoločnosť, ale bol súkromne financovaný mestom Delft, a anglický veľrybársky kapitán John Clarke, ktorý sa plavil pre spoločnosť z Dunkerque. May vedel, že Kerckhoff už vyplával na ostrov, a myslel si, že svoj objav oznámi aj holandskému generálovi. Konkurenti z Delftu chceli zrejme utajiť miesto, aby získali výhodu.V roku 1617 sa tento konflikt záujmov definitívne vyriešil a holandská spoločnosť odtiaľto mohla 35 rokov loviť veľryby.[4]

Ďalšie informácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • May podnikal aj spoločné plavby s Willemom Corneliszom van Muydenom.
  • Po plavbe v roku 1614 bol May v rokoch 1622 a 1623 vymenovaný za kapitána vojnových lodí v službách „Admiraliteit van het Noorderkwartier“.[5]
  • V Mayovom rodisku Schellinkhout bola po ňom pomenovaná ulica.[6]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Louwrens Hacquebord: Kapitola 21: The Jan Mayen Whaling Industry. In: Stig Skreslet, Bodø Regional University (Hrsg.): Jan Mayen Island in Scientific Focus. Springer Science+Business Media, New York 2004, S. 229–238.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jan Mayen auf Website svalbard-infos.de (aufgerufen am 10. November 2021)
  2. MULLER, Samuel. Geschiedenis der Noordsche compagnie door Mr. S. Muller Fz. [s.l.] : Gebr. Van der Post, 1874. Google-Books-ID: l4sX5jFIRtoC. Dostupné online. (po flámsky)
  3. De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1601 - 1650. [online]. www.geschiedenisschellinkhout.nl, [cit. 2023-02-04]. Dostupné online.
  4. SKRESLET, Stig. Jan Mayen Island in Scientific Focus. [s.l.] : Springer Science & Business Media, 2013-11-13. Google-Books-ID: _5DqBwAAQBAJ. Dostupné online. ISBN 978-1-4020-2957-8. (po anglicky)
  5. MULLER, Samuel. Geschiedenis der Noordsche compagnie door Mr. S. Muller Fz. [s.l.] : Gebr. Van der Post, 1874. Google-Books-ID: l4sX5jFIRtoC. Dostupné online. (po flámsky)
  6. De geschiedenis van Schellinkhout, periode 1601 - 1650. [online]. www.geschiedenisschellinkhout.nl, [cit. 2023-02-04]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jan Mayen na webovej stránke svalbard-infos.de