Preskočiť na obsah

Johnny Gaudreau

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Johnny Gaudreau

Štátna príslušnosť USA USA
Narodenie 13. august 1993,
Salem, New Jersey, USA
Úmrtie 29. august 2024 (31 rokov),
Oldmans Township, New Jersey, USA
Prezývka Johnny Hockey
Pozícia ľavé krídlo
Streľba ľavá ruka
Výška a váha 175 cm, 75 kg
Hral za Calgary Flames
Columbus Blue Jackets
NHL draft 104. celkovo, 2011

Calgary Flames

Aktívna činnosť 2014 – 2024
Príbuzenstvo Matt Gaudreau (brat)

John Michael Gaudreau, prezývaný Johnny Hockey,[1] (* 13. august 1993, Salem, New Jersey, USA – † 29. august 2024, Oldmans Township, New Jersey, USA) bol americký hokejový reprezentant. V NHL odohral jedenásť sezón za kluby Calgary Flames a Columbus Blue Jackets. Zahynul pri nehode na bicykli po kolízii s autom.[2][3]

Klubová kariéra

[upraviť | upraviť zdroj]

Mládežnícka kariéra (2006 – 2011)

[upraviť | upraviť zdroj]

S hokejom začínal v rodnom štáte New Jersey, neskôr hrával za mládežnícky výber tímu Philadelphia Flyers. V roku 2010 prestúpil do Americkej hokejovej ligy. Za tím Dubuque Fighting Stars odohral jedinú sezónu, ale v 60 zápasoch nastrieľal až 36 gólov a dokopy zapísal 72 bodov. Vynikajúcimi výkonmi pomohol mužstvu k zisku ligového titulu a sám sa dočkal nominácie do zápasu hviezd.

Jeho dominantný prejav na ľade nezostal nepovšimnutý skautmi, na drafte NHL si ho zvolil klub Calgary Flames vo štvrtom kole z celkového 104. miesta.[4] Gaudreau v tej dobe meral len niečo vyše 167 cm a bol najnižším draftovaným hráčom svojho ročníka. Práve vzrast bol dôvodom, prečo si ho žiaden klub nevybral skôr.

Hokej na univerzite (2011 – 2014)

[upraviť | upraviť zdroj]

Po fantastickej sezóne v Dubuque získal štipendium na Boston College, ktorá patrila medzi školy s najlepším hokejovým tímom v krajine.[5] Gaudreau sa už ako prvák zaradil medzi ťahúňov univerzitného mužstva. V 44 zápasoch strelil 21 gólov a pridal 23 bodov, bol vôbec najproduktívnejším prvákom súťaže a výrazne pomohol svojej univerzite k zisku ligového titulu.

Vo svojej druhej sezóne na škole osobný výkon ešte vyšperkoval. Na 51 bodov za 21 gólov a 30 asistencií mu stačilo 35 štartov. Bol nominovaný na prestížne ocenenie Hobeyho Bakera pre najlepšieho hráča ligy, ale nevyhral ho.

Pred štartom hokejovej sezóny 2013/14 kolovali zvesti, že by Gaudreau mohol podpísať nováčikovský kontrakt s Calgary Flames, ale napokon sa rozhodol pokračovať v univerzitnom tíme. Jedným z dôvodov, prečo uprednostnil návrat na školu, bola príležitosť zahrať si po boku brata Matthewa, ktorý nastúpil na univerzitu. Gaudreau ale už od prvého zápasu dokazoval, že univerzitnú ligu kvalitatívne prerástol. V 40 zápasoch stihol nastrieľať až 36 gólov a ročník dokončil so ziskom úchvatných 80 bodov. Gaudreau bol najproduktívnejším hráčom ligy od roku 2003 a po zásluhe si odniesol ocenenie Hobeyho Bakera, ktorá mu bola bolestným za prehru v ligovom finále.[6]

NHL (2014 – 2024)

[upraviť | upraviť zdroj]

Calgary Flames (2014 – 2022)

[upraviť | upraviť zdroj]

Johnny Gaudreau podpísal nováčikovský kontrakt s Calgary Flames v apríli 2014. Zhodou okolností, bolo to v rovnaký deň, kedy si prevzal ocenenie Hobeyho Bakera.[7] Svoj prvý zápas v NHL stihol odohrať ešte v sezóne 2013/14. V dueli proti Vancouveru Canucks strelil svoj prvý gól a to hneď z prvej strely na bránu.[8]

Gaudreau pred druhou sezónou v NHL (2016)

V sezóne 2014/15 sa stal stálym hráčom v tíme Calgary Flames. Hoci sa mu na husársky kúsok z debutového zápasu nepodarilo nadviazať, nebodoval v prvých šiestich zápasoch sezóny, tak sa napokon vypäl k výborným výkonom. V 80 zápasoch základnej časti získal 64 bodov a bol druhým najproduktívnejším hráčom kanadského celku. V zápase z 22. decembra 2014 proti Los Angeles Kings strelil hneď tri góly Jonathanovi Quickovi a stal sa najmladším hráčom Flames, ktorý strelil hetrik od roku 1988. Vtedy sa podobný úspech podaril Joeovi Nieuwendykovi.[9] Na výborné výkony nadviazal aj v play-off, výraznou mierou sa podieľal na postupe cez Vancouver Canucks v prvom kole a celkovo pozbieral deväť bodov v jedenástich zápasoch. Bol úplne najproduktívnejším hráčom svojho tímu v nadstavbovej časti.

Gaudreau celkom úplne predčil očakávania, predstavil v Zápase hviezd, a bol nominovaný na Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika NHL. Napokon sa mu ušlo tretie miesto, ocenenie získal Aaron Ekblad.

V ročníku 2015/16 pozbieral 78 bodov v 79 zápasoch základnej časti. Podobne ako počas pôsobenia na univerzite, aj v NHL mala jeho forma vzostupnú tendenciu, avšak Calgary Flames nepostúpilo do play-off. Gaudreau sa po druhý raz predstavil v Zápase hviezd a dokonca bol kandidátom na titul najužitočnejšieho hráča podujatia.[10]

Pred štartom sezóny 2016/17 vynechal tréningový kemp a k mužstvu sa pripojil až v polovici októbra, kedy sa po dlhých prieťahoch dohodol na novej zmluve s Calgary Flames. Nový kontrakt mal platnosť na šesť sezón a ročne mu vyniesol 6,75 miliónov dolárov.[11] V priebehu sezóny utrpel zlomeninu prsta, pre ktorú vynechal desať zápasov, napriek tomu ukončil ročník so ziskom 61 bodov. Calgary Flames sa po ročnej prestávke vrátili do play-off, ale vypadli už v prvom kole proti Anaheimu Ducks a nezmohli sa na jediné víťazstvo. Gaudreau pozbieral dve asistencie v štyroch stretnutiach. Na konci ročníka získal trofej Lady Bingovej pre najslušnejšieho hráča NHL. Za celú sezónu sa nechal vylúčiť iba dvakrát.

V sezóne 2017/18 prvýkrát v kariére zbieral v priemere vyše bod na zápas, v 80 zápasoch získal 84 bodov, ale Flames nepostúpili do vyraďovacej časti. Gaudreau bol štvrtý rok po sebe vybraný do Zápasu hviezd.

V nasledujúcom ročníku 2018/19 pokračoval v dominantných individuálnych výkonoch. V základnej časti získal 99 bodov, nastrieľal 36 gólov a prihrával na ďalších 63. Bol siedmim najproduktívnejším hráčom celej súťaže a bol nominovaný na Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča NHL. V hlasovaní skončil napokon štvrtý.[12] Calgary Flames s Gaudreauom na čele sa zaradilo medzi ašpirantov na zisk Stanley Cupu. V základnej časti boli druhým najlepším tímom ligy a dokopy vyhrali 50 zápasov, čo bolo najviac v klubovej histórii od roku 1989, kedy klub získal svoj dosiaľ jediný Stanley cup.[13] Očakávania boli vysoké, ale o to väčšie bolo sklamanie, keď Calgary vypadlo už v prvom kole proti Coloradu Avalanche. Calgary vyhralo jediný zápas v play-off a Gaudreau zapísal v piatich stretnutiach jediný bod za asistenciu.

Nevýrazný výkon z play-off si Gaudreau akoby preniesol aj do nasledujúcej sezóny 2019/20. V 70 zápasoch zapísal 58 bodov a zaznamenal vyše 40-bodový pokles. Napriek tomu, že nebol takým ťahúňom ako po minulé sezóny, Calgary postúpilo do play-off, ktoré sa odohralo v špeciálnom formáte z dôvodu pandémie Covid-19, ktoré predčasne ukončilo základnú časť. Calgary Flames nastúpilo v predkole proti Winnipegu Jets. Gaudreau v tej sérii strelil svoj prvý gól v play-off od roku 2015 a pomohol tímu k postupu do prvého kola proti Dallasu Stars. Flames ale opäť zaostali za očakávaniami, v sérii sa ujali vedenia 2:1 a v štvrtom stretnutí viedli 4:3 ešte dvanásť sekúnd pred koncom.[14] Napokon ale zápas prehrali v predĺžení a celú sériu 2:4. Gaudreau v desiatich zápasoch získal sedem bodov.

Z dôvodu pretrvávajúcej pandémie odohralo Calgary Flames sezónu 2020/21 iba proti ostatným kanadským tímom. Na začiatku sezóny sa bodovo trápil, ale po zmene hlavného trénera sa opäť zaradil medzi najlepších hráčov ligy a v ročníku napokon zapísal 49 bodov v 56 zápasoch. Bol najproduktívnejším hráčom mužstva, ale Calgary Flames nepostúpilo do play-off.

V ročníku 2021/22 sa obnovilo bežné fungovanie ligy a Gaudreau zaznamenal svoju najúspešnejšiu sezónu v kariére. Nastupoval v elitnej formácii s Eliasom Lindholmom a Matthewom Tkachukom. Všetci traja nastrieľali cez 40 gólov za sezónu a stali sa prvou útočnou trojicou, ktorej sa to podarilo za posledných 28 rokov.[15] Celkovo Gaudreau zaknihoval 115 bodov a bol druhým najproduktívnejším hráčom ligy po Connorovi McDavidovi.[16] Fantastickým výkonom pomohol Calgary k návratu do play-off, Flames opäť vyhrali 50 zápasov v základnej časti a boli šiestym najlepším tímom ligy v bodovaní.

V prvom kole play-off Flames čelili Dallasu Stars, svojmu premožiteľovi spred dvoch rokov. Tentoraz však Flames mali byť favoriti. Napriek tomu sa séria natiahla až do siedmeho zápasu, najmä vďaka skvelým výkonom brankára Jakea Oettingera. Zápas dospel do predĺženia, v ktorom Gaudreau strelil rozhodujúci gól a poslal svoj tím do druhého kola. V ňom sa Flames stretli so svojím odvekým rivalom Edmontonom Oilers a hoci opäť platili za favorita série, napokon vypadli v piatich zápasoch. Gaudreau však podával výborné výkony a v 12 zápasoch vyraďovacej časti zaknihoval 14 bodov.

Columbus Blue Jackets (2022 – 2024)

[upraviť | upraviť zdroj]
Johnny Gaudreau (biely dres) v januári 2024

Na konci sezóny 2021/22 vypršal Gaudreaovi kontrakt s Calgary Flames a hoci klub stál o predĺženie spolupráce, hokejista sa rozhodol stať voľným hráčom.[17] Intenzívny záujem prejavilo viacero klubov, vrátane Devils z jeho rodného štátu či Philadelphie Flyers, v ktorej mládežníckych štruktúrach už pôsobil, ale napokon sa dohodol na novej zmluve s Columbusom Blue Jackets.[18] Jeho rozhodnutie zaskočilo hokejový svet, pretože Columbus Blue Jackets v posledných rokoch utrpel odliv svojich najväčších hviezd a získal nechválenú povesť miesta, kde nikto nechce hrať.[19][20]

Vo svojej prvej sezóne v klube, ročník 2022/23, sa stal asistentom kapitána, ale nenadviazal na vysoké očakávania, ktoré si stanovil pôsobením v Calgary. Strelecky sa veľmi dlho trápil, a napokon zaknihoval 21 gólov a 74 bodov.

V ročníku 2023/24 pokračoval v gólovom trápení. Sezónu ukončil s 12 strelenými gólmi na konte, čím si vytvoril kariérne minimum. Jeho výkon akoby odzrkadľoval herný prejav celého tímu, ktorý skončil na štvrtom mieste od konca tabuľky.

Reprezentácia

[upraviť | upraviť zdroj]

Johnny Gaudreau prvýkrát reprezentoval Spojené štáty na MS do 20 rokov v Rusku 2013. Bol najlepším strelcom turnaja, strelil sedem gólov v rovnakom počte zápasov a výraznou mierou sa podieľal na zisku zlatých medailí.

Gaudreau bol častým účastníkom majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Štartoval na piatich šampionátoch (2014, 2017, 2018, 2019, 2024). Na šampionáte v Česku, jeho poslednom hokejovom turnaji v živote, pozbieral 11 bodov v 8 zápasoch. Najväčší úspech dosiahol na šampionáte v roku 2018, kde pomohol tímu k bronzovej medaily.

V roku 2016 sa predstavil na Svetovom pohári. Reprezentoval tím Severnej Ameriky do 23 rokov.

Johnny Gaudreau zahynul spoločne so svojím bratom Matthewom pri cyklovýlete 29. augusta 2024. Zrazilo ich auto. Bratia sa mali zúčastniť svadby ich sestry nasledujúceho dňa.[21]

Johnny Gaudreau bol ženatý, mal dve deti.

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. Calgary Flames forward Johnny Gaudreau registers trademark for nickname "Johnny Hockey" [online]. 2017-01-07, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. KALMANOVÁ, Michaela. Pri nehode prišiel o život hviezdny hráč NHL Johnny Gaudreau aj jeho brat. Zrazilo ich auto počas bicyklovania [online]. Správy RTVS, 2024-08-30, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online.
  3. Columbus Blue Jackets statement on the passing of Johnny Gaudreau | Columbus Blue Jackets [online]. www.nhl.com, 2024-08-30, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. When Was Johnny Gaudreau Drafted [online]. StatMuse, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. MAY, Peter. B.U. or B.C.? Hockey Star Let Brother Pick. The New York Times, 2014-03-26. Dostupné online [cit. 2024-08-30]. ISSN 0362-4331. (po anglicky)
  6. Hobey Baker Memorial Award Foundation - 2014 Winner [online]. web.archive.org, 2016-07-28, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. Archivované 2016-07-28 z originálu.
  7. BOOGALOO, Electric. Johnny Gaudreau Signs With Calgary [online]. BC Interruption, 2014-04-11, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. HAGENY, John Christian. Ice Hockey: First NHL game, First shot on goal, Johnny Gaudreau scores First NHL goal [online]. nj, 2014-04-13, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. What we learned from the Kings' 4-3 overtime loss to Calgary [online]. Los Angeles Times, 2014-12-23, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  10. . Dostupné online.
  11. Johnny Gaudreau signs 6-year deal with Flames [online]. www.sportsnet.ca, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  12. SALVIAN, Hailey. Is this the best version of Johnny Gaudreau we’ve seen in Calgary?. The New York Times. Dostupné online [cit. 2024-08-30]. ISSN 0362-4331. (po anglicky)
  13. 2018-19 NHL Standings [online]. Hockey-Reference.com, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  14. NHL. NHL Highlights | First Round, Gm4 Stars @ Flames - Aug. 16, 2020 [online]. 2020-08-16, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online.
  15. Flames' Gaudreau ensures his line joins exclusive 40-40-40 club [online]. Sportsnet.ca, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  16. ELLIS, Steven. McDavid Wins Art Ross Trophy for Fourth Time [online]. The Hockey News, 2022-05-01, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  17. Videos - NHL, NBA, NFL, Super Bowl, CFL, MLB, Golf, Tennis, Soccer [online]. TSN, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  18. STAFF, TSN ca. Johnny Gaudreau signs Columbus Blue Jackets [online]. TSN, 2022-07-13, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  19. 'Are we in a simulation?': Gaudreau's Columbus decision stuns hockey world [online]. Sportsnet.ca, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  20. Gaudreau podepsal sedmiletou smlouvu s Columbusem na 68 milionů dolarů | ČeskéNoviny.cz [online]. www.ceskenoviny.cz, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online. (po česky)
  21. HETRIK.SK. Obrovská tragédia: Pri dopravnej nehode zomrela hviezda NHL [online]. www.hetrik.sk, 2024-08-30, [cit. 2024-08-30]. Dostupné online.

Iné projekty

[upraviť | upraviť zdroj]