Connor McDavid

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Connor McDavid

Štátna príslušnosť Kanada Kanada
Narodenie 13. január 1997 (27 rokov),
Richmond Hill, Ontario, Kanada
Prezývka The Next One
Pozícia Stredný útočník
Výška a váha 185 cm, 89 kg
Tím Edmonton Oilers (NHL)
Bývalé tímy OHL
Erie Otters
GTHL
Toronto Marlboros
NHL draft 2015 (1) Edmonton Oilers
Aktívna činnosť 2015 – súčasnosť
Prehľad medailí
MS do 18 rokov
zlato 2013 Kanada U18
Majstrovstvá sveta juniorov
zlato 2015 Kanada U20

Connor McDavid (* 13. január 1997, Richmond Hill, Ontario) je kanadský hokejový útočník v súčasnosti hrajúci v tíme Edmonton Oilers v kanadsko-americkej NHL. Často je označovaný ako nový Sidney Crosby a niektorí ho dokonca porovnávajú s Waynom Gretzkym. Väčšina médií a skautov ho považovala za jednotku vstupného draftu 2015, čo sa aj potvrdilo, keď bol 26. júna 2015 draftovaný v prvom kole ako 1. celkovo tímom Edmonton Oilers.[1][2]

Hráčska kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Amatérsky hokej[upraviť | upraviť zdroj]

Connor McDavid začal svoju hokejovú kariéru v tíme York-Simcoe Express v kanadskej súťaži z Ontario Minor Hockey Association (OMHA), ktorá je zaradená do vekovej kategórie Minor, čo je vlastne amatérska hokejová liga, ktorá sa hrá pod juniorskou vekovou hranicou (t. j. do 18 rokov). Následne sa pre sezónu 2011/12 presunul do klubu Toronto Marlboros, kde pôsobil vo dvoch súťažiach zároveň. V Minor súťaži Midget nazbieral v 88 zápasoch 502 bodov za 372 gólov a 130 asistencií, v Greater Toronto Hockey League  (GTHL) získal 430 bodov v 33 zápasoch za 110 gólov a 220 asistencií. Spolu so spoluhráčom Rolandom McKeownom zdieľal cenu Buck Houle Award, ktorú po konci sezóny udeľuje Toronto Marlboros hráčom, ktorí podávajú na ľade vynikajúce výkony, za vedenie tímu a vernosť hokejovému klubu. Vzhľadom na výsledky bol po konci sezóny tiež menovaný hráčom roka GTHL.

Ontario Hockey League[upraviť | upraviť zdroj]

Vďaka svojej vysokej úrovni hry, mu bol hokejovou federáciou Kanady (Hockey Canada) a kanadskou juniorskou súťažou Ontario Hockey League (OHL) udelený štatút "výnimočného hráča", ktorý bude draftovaný v OHL v roku 2012 vo veku 15 rokov, teda o rok skôr, než všetci ostatní hráči. Len trom ďalším hráčom od roku 2005 sa podarilo, aby boli draftovaný už vo veku 15 rokov, John Tavares to dokázal v roku 2005 (1. celkovo), nasledoval Aaron Ekblad v roku 2011 (1. celkovo) a Sean Day v roku 2013 (4. celkovo). McDavid bol podľa predpokladov draftovaný ako 1. celkovo tímom Erie Otters. Ako prvý celkovo vybraný, vyhral McDavid cenu Jacka Fergusona, ktorý je udelený hráčovi, ktorý je draftovaný ako jednotka draftu v OHL. Od jeho druhého zápasu v sezóne 2012/13 zaznamenal aspoň bod v pätnástich po sebe idúcich zápasoch, vďaka čomu bol menovaný na nováčika mesiaca OHL v októbri a novembri. 9. marca 2013, počas zápasu proti Owen Sound Attack zaznamenal dve asistencie, teda celkovo 37 v prebiehajúcej sezóne a stanovil nový tímový rekord asistencií od nováčika v súťaži. Následne útočil na prekonanie klubového nováčikovského rekordu Tima Connollyho v počte kanadských bodov (ako nováčik OHL nazbieral v sezóne 1997/98 celkom 62 bodov). Tento rekord prekonal 16. marca v poslednom zápase sezóny proti Guelph Storm, keď v zápase zaznamenal 4 asistencie a s celkovým počtov 66 bodov stanovil nový klubový rekord. McDavid dokončil sezónu s najviac asistenciami ako nováčik OHL (celkom 41) a skončil druhý v bodovaní nováčikov za Rusom Nikolajom Goldobinom. Za jeho predvedené výkony získal Emms Family Award, cenu udeľovanú za najlepšieho nováčika ligy a bol menovaný do prvého nováčikovského tímu súťaže.

Nasledovala sezóna 2013/14, v ktorej McDavid získal William Hanley Trophy (trofej pre hráča s najväčšou vášňou pre šport a najväčším športovým duchom v OHL), Bobby Smith Trophy (cena pre hráča, ktorý najlepšie skombinoval, ako športové tak i študentské úspechy v OHL).

Sezóna 2014/15[upraviť | upraviť zdroj]

Počas tréningového kempu pred sezónou 2014/15 bol McDavid menovaný kapitánom Erie Otters. McDavid mal skvelý štart do sezóny, ale 11. novembra 2014 si zlomil pri bitke s kapitánom tímu Mississauga Steelheads krajanom Brysonom Cianfronom pravú ruku. Bola to len jeho druhá bitka na ľade v jeho kariére. Dovtedy viedol McDavid kanadské bodovanie OHL, keď v 18 zápasoch si pripísal 16 gólov a 35 asistencií. McDavid bol kvôli zraneniu z hry na šesť týždňov a na ľad sa vrátil až na majstrovstvách sveta juniorov 2015. Prvý zápas za Otters po zranení odohral 8. januára 2015 proti Sarnii Sting. V zápase strelil gól na 2:0, no jeho tím nakoniec prehral 3:4. V 47 zápasoch, ktoré nakoniec odohral počas základnej časti nastrieľal 44 gólov a zaznamenal 76 asistencií, vďaka čomu skončil tretí v kanadskom bodovaní OHL po základnej časti. V priebehu play-off predvádzal dominantný výkon, keď v 20 zápasoch nastrieľal 21 gólov a získal 28 asistencií. So ziskom 49 bodov suverénne vyhral produktivitu play-off a napríklad druhý v poradí Nick Ritchie z tímu Sault Ste. Marie Chrtov získal v porovnaní s McDavidom "len" 26 bodov. S tímom Erie Otters sa prebojoval až do finále OHL, kde však nestačil po 5 zápasoch finálovej série na mužstvo Oshawa Generals.

Po konci sezóny potom vyhral Wayne Gretzky 99 Award (cena za najužitočnejšieho hráča play-off), bol menovaný najlepším hráčom Canadian Hockey League, obhájil trofej Bobby Smith Trophy a CHL Scholastic Player of the Year a získal Red Tilson Trophy (cena pre najužitočnejšieho hráča OHL).

Draft NHL[upraviť | upraviť zdroj]

Už pred draftom ho väčšina médií a skautov považovali za jednoznačnú jednotku draftu 2015, keď sa vo všetkých rebríčkoch umiestňoval na 1. pozícií. Navyše, podľa nich pôjde o najväčší talent vstupujúci do NHL od čias Sidneyho Crosbyho. Ako sa očakávalo, 26. júna 2015 pri vstupnom drafte, ktorý sa konal v aréne BB&T Center v Sunrise, na Floride bol dratovaný na 1. mieste tímom Edmonton Oilers. Po drafte potom McDavid povedal: "Je to veľká česť, že môžem byť jednotkou tohtoročného draftu. Ďakujem Edmontonu za dôveru. Dúfam, že nesklamem." Potom ešte dodal: "Myslím, že to bolo dokonca lepšie, ako som čakal. Nevedel som, ako sa budem cítiť. Nebol som príliš nervózny, skôr nedočkavý. Je to naozaj vzrušujúci pocit, keď počujete vaše meno a potom prejdete tým všetkým.

Edmonton Oilers[upraviť | upraviť zdroj]

Necelý týždeň po drafte, 3. júla 2015,[3] podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu s Edmontonom. Na základe zmluvy, môže vrátane bonusov zarobiť celkom 3,775 miliónov amerických dolárov, čo je maximum pre nováčikovskú zmluvu.[4] V súťaži prvýkrát debutoval 9. októbra 2015 v zápase proti St. Louis Blues, jeho tím prehral 1ː3. McDavid v zápase zaznamenal 2 strely na bránu, bol u 1 inkasovaného gólu svojho tímu a vyhral len 3 z 13 vhadzovaní, na ktoré išiel. Jeho 1. gól a zároveň prvý bod v NHL si pripísal o štyri dni neskôr v zápase proti Dallasu Stars, keď vyrovnával na 2:2, avšak s tímom nakoniec prehral 2ː4.[5] Po zápase bol rád, že konečne bodoval: Bol som veľmi nadšený a veľmi sa mi uľavilo, keďže bol na mňa vyvíjaný obrovský tlak". 2. novembra 2015 nedohral zápas proti Philadelphii (výhra 4:2 Edmontonu), keď po druhej tretine musel pre zranenie odstúpiť. Po zápase sa zistilo, že má zlomeninu kľúčnej kosti, kvôli čomu tímu chýbal niekoľko mesiacov. Späť do hry naskočil 2. februára 2016  proti Columbusu Blue Jackets, v ktorom sa gólom a dvomi asistenciami podieľal na výhre 5:1.[6] Vo svojom prvom zápase proti Torontu Maple Leafs (tím, ktorému fandil v detstve) zaznamenal 11. februára 2016 päť bodov, keď zariadil tri góly pre Jordana Eberleho a zároveň dva góly sám strelil. Nováčikovskú sezónu v NHL skončil s bilanciou 16 gólov a 32 asistencií v 45 zápasoch.

Reprezentačná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Prvým medzinárodným turnajom sa pre neho stal Svetový pohár do 17 rokov v roku 2013, kde reprezentoval kanadskú provinciu Ontario. Na turnaji si v 5 zápasoch pripísal 6 gólov a 3 asistencie a bol menovaný do All star tímu turnaja. Jeho prvá akcia v drese Kanady však bola Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji hráčov do 18 rokov v ruskom Soči, kde bol v 16 rokoch najmladším hráčom svojho mužstva. V prvom zápase, 18. apríla 2013 proti Slovensku, zaznamenal jeden gól a dve asistencie. V poslednom zápase základnej skupiny potom zaznamenal hetrik proti Švédsku, vďaka čomu bol vyhláseným najlepším kanadským hráčom zápasu.[7] S kanadským tímom nakoniec na turnaji zvíťazil, keď vo finále porazili štvornásobných obhajcov titulu USA pomerom 3:2.[8] S 8 gólmi sa stal najlepším strelcom turnaja a so 14 bodmi tiež ovládol kanadské bodovanie. Jim Nill, hlavný skaut Detroitu Red Wings, o ňom behom turnaja povedal: „Dalo by sa povedať, že je ďalším The Next One (prezývka pre hokejistov, porovnávaných s Waynom Gretzkym).“

Na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji hráčov do 20 rokov vo švédskom Malmö v roku 2014, skončil s kanadským výberom štvrtý, keď v boji o bronz podľahli Rusku výsledkom 1:2. Kanadu reprezentoval aj budúci rok na domácom juniorskom šampionáte v Toronte a Montreale, kde plnil úlohu jedného z dvoch asistentov kapitána a kde s tímom získal zlaté medaily. Vo finálovom stretnutí kanadskí hokejisti oplatili Rusku prehru o bronzové medaily z predchádzajúceho šampionátu a vyhrali tesne 5:4. Na šampionátu strelil v 7 zápasoch 3 góly a pripísal si 8 asistencií, vďaka čomu bol menovaný do All star tímu turnaja.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

McDavid sa narodil v kanadskom Richmond Hille v roku 1997 Brianovi a Kelly McDavidovým. Má staršieho brata Camerona (* 1993), ktorý sa tiež venoval ľadovému hokeju. Tesne pred jeho tretími narodeninami, získal Connor svoj prvý pár koliečkových korčulí. Prvýkrát na ľade začal korčuľovať, keď mu boli 3 roky a hokej začal hrať hneď nasledujúci rok; jeho rodičia museli klamať o Connorovom veku, pretože ľadový hokej sa mohol hrať až od piatich rokov. Keď mu bolo 6 rokov, hokejová asociácia v jeho bydlisku Newmarkete mu nedovolila hrať hokej nad jeho vekovú skupinu. Miesto toho, aby hrával v nižšej úrovni, ho rodičia ďalší rok zapísali do tímu v neďalekom meste Aurora, kde hral proti 9 ročným hráčom. Connor sa tak pripojil k tamojšiemu tímu York-Simcoe Express, kde bol trénovaný jeho otcom Brianom, a s ktorým vyhral 4 tituly v Ontario Minor Hockey Association.

McDavid tiež zvažoval hranie v National Collegiate Athletic Association (Národná vysokoškolská atletická asociácia), kde by pravdepodobne nastupoval za tamojší klub Bostonskej univerzity, ale rozhodol sa, že by pre jeho hokejový vývoj bolo najlepšie hrať v Ontario Hockey League.

Štatistiky[upraviť | upraviť zdroj]

Klubové štatistiky[upraviť | upraviť zdroj]

Základná časť Play-off
Sezóna Tím Liga Z G A B TM Z G A B TM
2011/12 Toronto Marlboros GTHL 33 33 39 72 14
2011/12 Toronto Marlboros Midget 88 79 130 209
2012/13 Erie Otters OHL 63 25 41 66 36
2013/14 Erie Otters 56 28 71 99 20 14 4 15 19 2
2014/15 Erie Otters 47 44 76 120 48 20 21 28 49 12
2015/16 Edmonton Oilers NHL 45 16 32 48 18
2016/17 Edmonton Oilers 82 30 70 100 26 13 5 4 9 2
2017/18 Edmonton Oilers 82 41 67 108 26
2018/19 Edmonton Oilers NHL 78 41 75 116 - - - - -
2019/20 Edmonton Oilers NHL 64 34 63 97 4 5 4 9
NHL celkovo 209 87 169 256 70 13 5 4 9 2
OHL celkovo 166 97 188 285 104 34 25 43 68 14

Reprezentačné štatistiky[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Tím Akcia   Z G A B TM
2013 Kanada 18 MS18 7 8 6 14 2
2014 Kanada 20 MSJ 7 1 3 4 4
2015 Kanada 20 MSJ 7 3 8 11 0
2016 Kanada MS 10 1 8 9 6
Juniorská reprezentácia 21 12 17 29 6

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NHL Central Scouting's 2015 final rankings [online]. National Hockey League, April 8, 2015. Dostupné online.
  2. Highly touted prospect Connor McDavid goes No. 1 overall to Oilers [online]. [Cit. 2015-06-27]. Dostupné online.
  3. Connor McDavid drafted No. 1 by Edmonton Oilers [online]. National Hockey League, [cit. 2015-06-27]. Dostupné online.
  4. Connor McDavid signs entry-level deal with Oilers [online]. July 3, 2015, [cit. 2015-07-03]. Dostupné online.
  5. MCGAUGHEY, Paul. Connor McDavid, Oilers centre, scores 1st NHL goal [online]. Canadian Broadcasting Corporation, 2015-10-13, [cit. 2015-10-14]. Dostupné online.
  6. McDavid's return may not lift Oilers to playoffs [online]. . Dostupné online.
  7. IIHF. Best Player of the Game selected by the Team [online]. IIHF.com, April 28, 2013, [cit. 2013-04-28]. Dostupné online.
  8. STEISS, Adam. Looking like a winner [online]. U18Worlds2013.IIHF.com, April 23, 2013, [cit. 2013-04-28]. Dostupné online. Archivované 2020-03-22 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Connor McDavid na českej Wikipédii.