Ontário

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ontario)
Ontário
Zástava Ontária Znak Ontária
Zástava Znak
Motto: Ut Incepit Fidelis Sic Permanet (Loyal she began, loyal she remains) (Lojálna začala, lojálnou ostáva)
Mapa Kanady s vyznačenou polohou Ontária
Hlavné mesto Toronto
Najväčšie mesto Toronto
Najväčšia anglomerácia Greater Toronto Area
Úradný jazyk Angličtina (de facto)
Vláda
Viceguvernér Elizabeth Dowdeswell
 - Premiér Doug Ford (Progressive Conservative)
Zastúpenie v Kanadskom parlamente
 - Počet miest v snemovni 107
 - Počet miest v senáte 24
Vstup do konfederácie 1. júl 1867 (1. v poradí)
Rozloha  4. v poradí
 - Celková rozloha 1 076 395 km²
 - Súš 917 741 km²
 - Vodná plocha (%) 158 654 km² (14,8%)
Obyvateľstvo  1. v poradí
 - Počet obyvateľov (2008) 12 861 940
 - Hustota obyvateľov 13,9 /km²
Hrubý domáci produkt 1. v poradí
 - Celkovo (2008) 597,2 mld. C$
 - Per capita 43 847 C$

(6. v poradí)

Skratky
 - Poštová ON
 - ISO 3166-2 CA-ON
Časové pásmo UTC -5 a -6
Predpona poštového kódu K L M N P
Kvetina Biely trojlistok
Strom Borovica hladká
Vták Potáplica ľadová
Webová stránka www.ontario.ca
Niagarské vodopády - Ontário

Ontário (po angl. a fr. Ontario) je jedna z desiatich kanadských provincií. Je najľudnatejšia a rozlohou druhá najväčšia provincia. Centrom a hlavným mestom provincie je Toronto.

Demografia[upraviť | upraviť zdroj]

Etnické zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Provicia Ontário je prevažne anglofónna, ale aj napriek tomu má obyvateľstvo veľmi pestrého etnického pôvodu. Najviac obyvateľov sa hlási k anglickému pôvodu (24,7 %). Pomerne veľa obyvateľov sa hlási k škótskemu pôvodu (17,5 %) a k írskemu pôvodu (16,5 %). K francúzskemu pôvodu sa hlási 11,2 % obyvateľov provincie. Časť z nich tvoria frankofónni obyvatelia vo východnej časti Ontária, hlavne v hlavnom meste Kanady Ottawa. Je ich asi 5 %. Ostatní sú potomkovia neskorších prisťahovalcov v iných častiach provincie. Asi 9,5 % obyvateľov sa hlási k nemeckému pôvodu. V provincii žije aj veľa obyvateľov talianskeho pôvodu (7,2 %), holandského pôvodu (4,1 %), poľského pôvodu (3,9 %)a ukrajinského pôvodu (2,8 %). Menšie skupiny sa hlásia k potugalskému (2,4 %), ruskému (1,4 %), španielskemu (1,2 %), maďarskému (1,3 %), gréckemu (1,1 %) a inému európskemu pôvodu.
Je tu aj veľa prisťahovalcov z Ázie. Najviac z nich má čínsky pôvod (5,4 %) a indický pôvod (4,8 %). Filipínsky pôvod udáva 1,8 % obyvateľov provincie a pakistanský pôvod 0,8 % obyvateľov. K obyvateľom iránskeho pôvodu sa hlási 0,6 % obyvateľov.
K indiánskemu pôvodu sa hlási 2,6 % obyvateľov.

Náboženské zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Náboženské zloženie je veľmi pestré. Protestanti predstavujú 34,9 % obyvateľov, ale sú veľmi roztrieštení do mnohých denominácií. Najviac protestantov sa hlási k Zjednotenej cirkvi Kanady (12 %) a k anglikánom (9 %). Ostatní sa hlásia k presbyteriánom, baptistom, lutheránom, pentekostalistom, metodistom, Svedkom Jehovovým a k iným skupinám. K protestantom sa hlásia najmä obyvatelia anglického, škótskeho, nemeckého a škandinávskeho pôvodu.
K rímskokatolíckej cirkvi sa hlási 34,7 % obyvateľov Ontária. Ide najmä o frankofónne obyvateľstvo na východe provincie, ale aj potomkov prisťahovalcov írskeho, talianskeho, slovenského, poľského, portugalského, španielskeho a filipínskeho pôvodu. Časť sa hlási aj k ukrajinským katolíkom.
K rôznym pravoslávnym cirkvám sa hlási 2,3 % obyvateľov Ontária. Ide o potomkov prisťahovalcov gréckeho, ruského, ukrajinského a rumunského pôvodu.
Z nekresťanských náboženstiev je tu najviac prívržencov islamu. Tvoria 3,1 % obyvateľov provincie. Islam vyznávajú prisťahovalci z Pakistanu, Iránu a z arabských krajín. K hinduistom sa hlási 1,9 % obyvateľov indického pôvodu. K budhistom (1,1 %) sa hlási časť prisťahovalcov čínskeho pôvodu a prisťahovalci z Vietnamu, Thajska, Japonska. Sikhov je 0,9 %. Je tu aj pomerne veľká komunita židov (1,7 %).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ontário