Kňazov potok (prítok Lomnianskeho potoka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kňazov potok je potok na Strednom Pohroní, v juhovýchodnej časti okresu Zvolen.[1] Je to pravostranný a najdlhší prítok Lomnianskeho potoka, meria 8 km a je tokom VI. rádu.

Pramení v Javorí v lokalite Hanzelky, na juhovýchodnom úpätí Lomného (907,6 m n. m.) v nadmorskej výške približne 630 m n. m., neďaleko osady Kráľová. Na hornom toku preteká juhozápadným smerom medzi masívmi Troch vrchov (796,2 m n. m.) na ľavom a Lomného a Bieleho brala (727 m n. m.) na ľavom brehu. Následne vteká do Pliešovskej kotliny, preteká lokalitou Pod Skalkou a tečie severojužným smerom územím medzi chráneným územím Gavurky na pravom a osadou Podskalka na ľavom brehu. Tu sa esovito ohýba, koryto sa výraznejšie vlní a na dolnom toku tečie v blízkosti obce Sása, pričom oddeľuje intravilán obce na pravom brehu od areálu miestneho poľnohospodárskeho družstva na opačnom brehu. Napokon sa stáča na juhojuhovýchod a východne od spomenutej obce sa v nadmorskej výške cca 386,5 m n. m. vlieva do Lomnianskeho potoka.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-04-15]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-04-15]. Dostupné online.