Kaʼba-je Zardošt

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ka‘ba-je Zardošt)
Ka‘ba-je Zardošt

Ka’ba-je Zardošt (iné prepisy: Ka’ba-je Zardušt, Ka’be-je Zardošt/Zardušt, Ka’ba-i Zardošt/Zardušt) alebo Ka’ba-je Zartošt (iné prepisy: Ka’ba-je Zartušt, Ka’be-je Zartošt/Zartušt, Ka’ba-i Zartošt/Zartušt), doslova: Zaratuštrova Ka‘ba, je vežovitá kultová stavba v Nakš-e Rostame v Iráne, iba niekoľko kilometrov severozápadne od Perzepolisu.

Je postavená z vápencových kvádrov svetlej a tmavej farby a jej výška je zhruba 12,6 metra. Väčšina historikov sa domnieva, že ju dal postaviť perzský kráľ Dareios I. z dynastie Achajmenovcov krátko po svojom nástupe na trón (522 pred Kr.). O jej presnej funkcii sa názory dodnes rozchádzajú. Mohlo ísť jednak o chrám, kde bol uchovávaný posvätný oheň, jednak o provizórnu kráľovskú hrobku, ktorá stratila svoj význam po dokončení skalných hrobov v rostamskej skale. Uvažuje sa aj o tom, že tu mohli byť prechovávané kráľovské štandardy alebo posvätné knihy.

V rokoch 1936 - 1939 objavil Erich F. Schmidt pri základoch Ka‘by pod úrovňou terénu trojjazyčný grécko-partsko-stredoperzský nápis kráľa Šápúra I., opisujúci jeho vojny proti Rímu (zhruba v rokoch 242-260 po Kr.). Okrem toho sa tu našiel aj nápis popredného zoroastrického duchovného z 3. storočia, kňaza Kartíra. Obidva nápisy poskytujú cenné svedectvo o politike a organizácii perzskej ríše počas prvých Sásánovcov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]