Kabanos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kabanos klobásy na tanieri

Kabanos je tenká, dlhá klobása vyrobená z peklovaného bravčového mäsa, starostlivo sušená a údená. Má suchý a rovnomerne zvrásnený povrch. Zvrchu je tmavo červený s čerešňovým nádychom. Na priereze sú aj veľmi červené kúsky mäsa a svetlé kúsky tuku. Názov pochádza z tureckého slova kaban, čo znamená prasa.

Výroba[upraviť | upraviť zdroj]

Kabanosy salámy sa vyrábajú z bravčového mäsa I. a II. triedy A a B. Začiatok výroby spočíva v počiatočnom mletí mäsa a suchom konzervovaní počas dvoch dní. Potom sa mäso triedy I pomelie na veľkosť približne 10 mm a zvyšok - na veľkosť 8 mm. Vďaka tomu je v priereze vidieť pekné veľké kusy toho najkvalitnejšieho mäsa. Celá zmes sa dochutí korením, muškátovým orieškom, rascou a cukrom a potom sa plní do tenkých baraních črievok s priemerom 20-22 mm. Hotový kabanos je dlhý cca. 25 cm a podrobí sa procesu usadzovania (t.j. mäso musí byť správne ustavené v čreve) pri teplote do 30°C a následne údeniu a pečeniu v teplom dyme - až kým teplota vo vnútri kabanosu nedosiahne aspoň 70 °C. Poslednou fázou je chladenie a sušenie počas 3-5 dní pri 14-18 °C.

Klobásy kabanos by mali byť vyrobené z mäsa vybraných plemien ošípaných, ktorých mäso sa vyznačuje vysokým obsahom vnútrosvalového tuku. Kabanosy vyrobené zo správnej suroviny a v súlade so správnym postupom sú veľmi krehké a pri lámaní vydávajú charakteristický zvuk, odborníkmi nazývaný „výstrel“.

Ochrana názvu[upraviť | upraviť zdroj]

Po skončení sporu s Nemeckom[1] boli 19. októbra 2011 kabanosy zapísané do registra EÚ ako poľská „Zaručená tradičná špecialita“ (ZTŠ).[2] Kabanosy sa môžu vyrábať vo všetkých krajinách EÚ, ale označenie GTS môže umiestniť na obal iba Poľsko.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online.
  2. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2023-08-02]. Dostupné online. Archivované 2011-10-20 z originálu.