Kateřinská jaskyňa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Portál Kateřinskej jaskyne so schodiskom
"Bambusový lesík"

Kateřinská jaskyňa sa nachádza v severnej časti CHKO Moravský kras severne od mesta Brna, neďaleko od okresného mesta Blansko. Leží na konci Suchého žľabu, asi 500 metrov juhovýchodne od informačného centra Skalný mlyn.

Opis jaskyne[upraviť | upraviť zdroj]

Kateřinská jaskyňa nie je veľmi vyzdobená kvapľami ako ostatné jaskyne Moravského krasu. Avšak, nachádza sa tu najväčší jaskynný priestor, zvaný Hlavný dóm, kde sa vďaka výbornej akustike konajú hudobné a spevácke koncerty. Táto jaskyňa je relatívne veľmi chladná, pretože sa tu teplota pohybuje okolo 7 ° C. Názov Kateřinská jaskyne je odvodený od povesti o Kataríne, ktorá sa o tejto jaskyni medzi tunajšími ľuďmi rozprávala. Kateřinská jaskyňa bola tiež bohatým náleziskom kostí pleistocénnych zvierat, predovšetkým medveďov. Pre verejnosť je otvorená od roku 1910. Ďalšou časťou jaskyne je nová Kateřinská jaskyňa, ktorá bola objavená až v roku 1909 pracovnou skupinou profesora Karla Absolona.

Prehliadka jaskyne[upraviť | upraviť zdroj]

Prehliadková trasa má dĺžku 430 m.[1] Vchod do jaskyne tvorí gotický portál, ktorým sa návštevníci dostanú do Hlavného dómu, najväčšieho priestoru v Moravskom krase a zároveň najväčšieho verejnosti prístupného podzemného dómu v Česku (dĺžka 97 m, šírka 44 m, výška 20 m).

Z Hlavného dómu trasa pokračuje do tzv. Novej jaskyne, kde sa návštevníci môžu pokochať farebne nasvieteným kvapľovým útvarom "Čarodejnica" a "Bambusovým lesíkom" tvoreným vzácnymi, niekoľko metrov vysokými paličkovými stalagmitmi a stalagnátmi. K ďalším zaujímavým kvapľovými útvarom patrí napríklad útvar "Ovečky", "Pagoda" a "Sintrový vodopád".

Okolie jaskyne[upraviť | upraviť zdroj]

Neďaleko Kateřinskej jaskyne sa nachádza jaskynný hrad Rytierska jaskyňa a asi 500 m východne leží Čertov most. Vedie tu tiež náučný chodník Macocha.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online. Archivované 2014-06-06 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kateřinská jeskyně na českej Wikipédii.