Kverneland

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kverneland AS
Kverneland
Právna forma{{{Právna forma}}}
Založená1879
ZakladateľOle Gabriel Kverneland
SídloKverneland, Nórsko
VedenieYasukazu Kamada
Zamestnancov2623
Otočný pluh Kverneland
Kosačka s kondicionérom Kverneland Taarup

Kverneland ASnórsky výrobca poľnohospodárskej techniky a najväčší svetový výrobca pluhov . Podnik založil Ole Gabriel Kverneland (1854–1941) v roku 1879. Sídlo spoločnosti je v Klepp, v obci Kvernaland. Kverneland zamestnáva viac ako 2 600 ľudí po celom svete.

Skupina Kverneland vlastní tieto značky: Kverneland, Accord, Rau, Taarup a Vicon. Kverneland Group je tiež výrobcom strojov na zber krmovín Deutz-Fahr, ako sú: diskové kosačky, diskové kosačky s kondicionérom, obracače, zhrňovače, samozberacie prívesy. Má výrobné závody v Klepp Nórsko (pluhy), Kerteminde Dánsko (diskové kosačky, obraceče a zhrňovače ), Soest Nemecko (pneumatické sejačky, presné sejačky, sejacie kombinácie), Les Landes Francúzsko (kultivátory, brány), Modena Taliansko (rotačné brány, mulčovače), Lipetsk Rusko (výroba sejacích kombinácii, montáž sejačiek a pluhov), Nieuw-Vennep Holandsko (postrekovače a rozmetadlá umelých hnojív), Ravenna Taliansko (lisy na kruhové balíky a baličky), Daqing Čína (montáž strojov Kverneland) [1].

V roku 1992 bolo uzavreté 50 % partnerstvo so spoločnosťou Macchine Agricole Maletti z Modeny ako partnerom pri výrobe nástrojov poháňaných vývodovým hriadeľom [2] .

V roku 1993 bol Kvernelandom odkúpený výrobca strojov na zber krmovín Maskinfabriken Taarup z Kerteminde (Dánsko) [3].

V roku 1995 bolo zakúpených zvyšných 50 % podielov Macchine Agricole Maletti.

V roku 1996 bola zakúpená spoločnosť Accord Landmaschinen, Soest [4] .


V máji 1998 bola získaná holandská spoločnosť Greenland Group .

V roku 1999 bola odkúpená skupina Rau z Weilheimu (Nemecko).

V roku 2000 bola odkúpená nemecká spoločnosť Kleine.

V roku 2006 bola továreň v Gottmadingene v Nemecku zatvorená. Výroba obracačov a zhrňovačov sa presunula do Ketermind, ovíjačky a lisy na okrúhle balíky s pevnou komorou do Geldropu, kde sa vyrábajú lisy s variabilnou komorou a lisy na veľké hranaté balíky [5], bola tiež podpísaná zmluva s nemeckou firmou Mayer na distribúciu kŕmnych vozov pod názvom SiloKing Taarup.

V roku 2008 skupina predala svoju fabriku lisov v Geldrope skupine Kuhn Group. V roku 2009 uzavrela Kverneland Group kúpnu zmluvu so spoločnosťou Veenhuis Machines na akvizíciu divízie samozberacích vozov a veľkoobjemových prívesov. V roku 2010 koncern získal 30-percentný podiel talianskeho výrobcu lisov na okrúhle balíky a baličiek na balíky Gallignani SP A, ktorý vyrába lisy aj pre AGCO pod značkami Fendt a Massey Ferguson .

30. januára 2012 kúpila celý podnik Kverneland japonská spoločnosť Kubota .

Poznámky pod čiarou[upraviť | upraviť zdroj]