Landecká venuša

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Landecká venuša alebo Petřkovická venuša je venuša vyrobená z krveľu (hematitu), ktorú objavil archeológ Bohuslav Klíma 14. júla 1953 v lokalite mladšieho gravettienu na ostravskom vrchu Landek.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Táto 4,6 centimetra vysoká soška je torzo (t. j. nemá hlavu). Výnimočnosťou tohto nálezu sú jej netypické, štíhle proporcie, pripomínajúce sošku vytvorenú v štýle kubizmu a aj to, že táto soška bola vytvorená bez hlavy zámerne.

Miesto nálezu[upraviť | upraviť zdroj]

Soška bola nájdená pod mamuťou stoličkou na mieste sídliska lovcov mamutov. V jej blízkosti sa nachádzalo množstvo kamenných artefaktov a kostrových úlomkov. Vek sošky sa odhaduje na 23 000 rokov.

Muzeálny exponát[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci táto soška pochádza z Ostravska, trvalo je umiestnená v Archeologickom ústave AV ČR v Brne. Prvýkrát bola v Ostrave vystavená až na výstave, ktorá sa konala na Černej louke 15. novembra 2002. Vystavená bola len jeden deň, počas ktorého sa na ňu prišlo pozrieť okolo 4 000 návštevníkov. Aj keď magistrát mesta usiluje o navrátenie vzácnej pamiatky do svojho vlastníctva, brniansky Archeologický ústav to odmieta a po jednaniach iba súhlasil s tým, aby sa soška požičiavala Ostrave častejšie.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Petřkovická venuše na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).