Lochnesská príšera

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Údajná podoba lochnesky

Lochnesská príšera[1] (iné názvy: lochneská príšera[2][3], lochnes(s)ká obluda[1][4], lochnesský netvor[1]; hovorovo: lochneska[5], lochnesska[6], Nessie) je tvor, údajne žijúci v jazere Loch Ness (Lochnesskom jazere) v Škótskej vysočine. Okolo jej existencie či neexistencie sa vedú dlhodobé spory, samotný vzhľad a opis tvora sa líši od jedného pozorovania k druhému. Záujem a viera v jeho existenciu narastal od roku 1933. Dôkazy o jeho existencii sú z veľkej časti neoficiálne a anekdotické s výnimkou nepočetného, a aj to sporného, fotografického materiálu a sonarových meraní. Vedecká obec označuje lochnesskú príšeru ako moderný mýtus a vysvetľuje pozorovania ako zmes kanadských žartov a zbožných želaní, napriek tomu je netvor aj naďalej jedným z najznámejších príkladov kryptozoológie.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvýkrát bola lochnesská príšera videná pri jazere Loch Ness v roku 1933 manželmi Spiceovcami, ktorí ju vraj videli ako sa plazila po ceste. O rok potom anglický chirurg Robert Wilson, ktorý šiel okolo jazera so svojou priateľkou v aute, uvidel na jazere dlhý čierny pás a vyfotografoval ho. To bola prvá fotografia dokazujúca existenciu lochnesskej príšery. Odvtedy už jazero Loch Ness navštívilo mnoho vedcov, amatérov, novinárov aj turistov, ale nikdy sa nedokázalo, že by lochnesská príšera existovala.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c lochnesský. In: Slovník súčasného slovenského jazyka
  2. živočích. In: ORAVEC, P. Obrátený slovník cudzích slov. 2007
  3. COLFER, Chris. Krajina príbehov - Za hranice kráľovstiev. [s.l.] : Albatros Media Slovakia s.r.o., 2019. 336 s. ISBN 978-80-566-0690-2. S. 302.
  4. HANZELKA, Jiří; ZIKMUND, Miroslav. Tam za riekou je Argentina. [s.l.] : Slovenské vydavatelʹstvo polit. lit-ry, 1958. 423 s. S. 416.
  5. lochneska. In: Slovník súčasného slovenského jazyka
  6. TAYLOR, Thomas. Malamandra. [s.l.] : Albatros Media a.s., 2019. 256 s. ISBN 978-80-566-1502-7.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]