Severný Mále

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Mále Atolu Uturuburi)
Mále Atolu Uturuburi v strede.

Severný Mále (Mále Atolu Uturuburi doslova "Severný atol Mále", angl. prepis "Maale Atholhu Uthuruburi") je prírodný atol na Maldivách v Indickom oceáne. Je súčasťou administratívneho atolu Káfu. Nachádza sa na ňom 51 ostrovov, 13 obývaných z toho 7 stálo, a jeden (Hululé) na ktorom je zriadené letisko, zvyšné ostrovy sú neobývané. Na tomto atole sa nachádza hlavné mesto Maldív Male. Niekedy sa za súčasť Mále Atolu Uturuburi považuje aj atol Gáfaru, 2 km severnejšie, oddelený prielivom Gáfaru Kandu.

Ostrov Male.

Mále Atolu Uturuburi sa nachádza na východnej časti Maldív. Od Južného Malé ho oddeľuje prieliv Vádú Kandu (ang. Vaadhoo Kandu), široký 4 km. 48 km juhozápadne sa nachádza zemepisný atol Ari. Na atole sa sústreďuje väčšina obyvateľstva Maldív, a to hlavne vďaka hlavnému mestu Male.

Atol je dlhý asi 60 km (severojužným smerom) a asi 39 km široký (východo-západným smerom). Je oválneho tvaru s vyčnievajúcim "nosom" na východnej strane. Na atole je okolo 40 plytčín, z ktorých najväčšia je Diffusi dlhá až 13 km.

Obývané atoly: Diffusi, Gáfaru, Himmafusi, Hurá, Kásidú, Tulusdú a hlavné mesto Malé

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Stránka Oceandots + obrázok atola z vesmíru (po anglicky)